СДС почерпи за рождения си ден и 33-годишнината от създаването си с торта в парламента. Председателят на СДС Румен Христов благодари за работата на репортерите и отразяването на събитията през годините.

Благодаря на тези, които бяха по митингите, на всички интелектуалци, не можахме да сбъднем мечтата за средна класа в България, но работим в тази посока, каза Христов, преди да отреже парче от празничната торта.

"Живи и здрави! Да продължим заедно за бъдещето", каза Христов в поздравителен тост.

За рожденна дата на СДС се приема датата 7 декември 1989 г., когато антикомунистическата опозиция в България се обединява, за да се противопостави по-успешно на тоталитарната комунистическа система.

Учредители на СДС стават независимия профсъюз "Подкрепа", гражданските сдружения "Екогласност", Независимото дружество за защита на човешките права, Клубовете в подкрепа на гласността и преустройството, Комитета за защита на религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности, Независимото студентско дружество, Движение "Гражданска инициатива", както и възстановените партии БРСДП/о/ и БЗНС "Никола Петков".

Съюзът се изгражда като коалиция, с равни права на всички участници. Непосредствено след учредяването му към него се присъединяват възстановените стари партии Радикалдемократическата партия в България и Демократическата партия, както и новосъздадените Зелена партия, Обединен демократичен център и Нова социалдемократическа партия. Сред личностите, които инициират и реализират това обединение личат имената на известни български интелектуалци, репресирани от комунистическия режим стари дейци на забранените по време на комунизма политически партии, както и много млади хора. Събира ги идеята за създаване на мощно антикомунистическо движение, което да покрие цялото политическо пространство и отстрани чрез избори комунистическата партия от власт. Ползвайки опита на антикомунистическите движения и партии в Източна Европа СДС си поставя за цел да извърши демократични реформи в страната и ориентира България към членство в Европейския съюз и НАТО.

Пръв председател на Националния координационен съвет на СДС е д-р Желю Желев - бъдещ пръв президент на България.

Чрез силна опозиционна кампания и ползвайки примера на полския профсъюз "Солидарност", СДС успява да принуди управляващата БКП да започне процеса на демонтаж на тоталитарната система. Това става на Националната кръгла маса в периода януари-март 1990 г. Приети са споразумения за гарантиране на мирен преход към демокрация и реформиране на политическата система. Това е първата политическа победа на СДС в условията на тоталитарната система.

Снимка: СДС

СДС отчита успехите си през годините така: 

Обединител - партията първа предложи като национална кауза членството на България в ЕС и НАТО.

Партия, която неотменно гради демокрацията през годините. Тя не се уплаши от непопулярни реформи и постепенно стабилизира България след икономическата и политическа криза.

Гарант за основни европейски ценности. По време на управлението отпаднаха визите. Това донесе възможност за пътуване без пречки в ЕС и върна достойнството ни на свободни хора.

Партията плати висока цена при отстояване на позициите си досега, но не бе унищожена. Днес СДС има ясна национална кауза: българите - европейски граждани с европейски доходи! България - в Шенгенското пространство и в Еврозоната от 2024 година!