СДС оттегля подкрепата си за кмета на Видин д-р Цветан Ценков, с която бе избран, съобщава пресцентърът на формацията. Причината е, че той е станал част от Инициативния комитет за издигане на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент за втори мандат, уточняват от пресцентъра.

"С това си решение той премина една червена линия, която за нашата партия е недопустима", се посочва в мотивите.

"Тази кандидат-президентска двойка беше издигната от БСП през 2016 г., а Илияна Йотова е видна представителка на социалистическата партия. През целия мандат на Радев и Йотова те не изпълниха основната си функция - да обединяват нацията, а работеха за свои тесногръди политически цели, на принципа "разделяй и владей", заявяват от СДС.

"Цветан Ценков, като издигнат и подкрепян през целия си мандат от СДС, сега ще работи срещу десния кандидат за президент, подкрепен от ГЕРБ-СДС, което е политически нонсенс", посочват още от "синята" партия.

"СДС не може да толерира политическото номадство, за нас идеологията, както и наличието на ляво и дясно, все още са основополагащи за политиката. Отхвърлянето им е присъщо на популистите и конюнктурните политици. Затова ние няма да проявяваме търпимост към тях", декларират от СДС.