След скандала в "Пирогов", в който се замеси съветникът на военния министър Тодор Тагарев, служителят на МО отрече внушенията по негов адрес и обясни своята гледна точка и в телевизионния ефир, след като първо разказа случката в профила си във Фейсбук още снощи.

От Министерството на отбраната, където Емин е съветник, също проверяват истинността на твърденията и едва тогава ще действат, информира Нова телевизия.

От "Да, България", от чиито редици идва Мустафа Емин, са сезирали Националната контролна комисия на партията и заявяват, че не толерират арогантно поведение и злоупотреба с властови позиции.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков пък го призова да си подаде оставката.

"Очаквам, че докрая на деня господин Емин ще е подал оставката си и ще се е извинил", написа политикът от мнозинството в профила си във Фейсбук.

Бившият кандидат-депутат Емин обаче не отговори на въпроса дали ще подаде оставка, но потвърди, че неговата партия "Да, България" прави проверка на случая. Той вече е разговарял вчера по телефона с Христо Иванов и Ивайло Мирчев, разкри съветникът в ефира на Нова телевизия. Емин беше обвинен от медицинска сестра в спешната болница, че е вдигнал скандал в болницата и е настоявал дете от шокова зала да бъде изведено, за да бъде прието неговото, което си сцепило главата след удар в ръба на масата.

От "Пирогов" излязоха с позиция по случилото се и заклеймиха проявата на съветника.

"Всяка форма на агресия е недопустима, пречи на нормалния ритъм на работа и е в ущърб, както на пациентите, така и на медицинските екипи", се казва в позицията. "Тъжно е, когато публични лица дават лош пример с агресивно отношение и неуважение към медицинското съсловие и структури", се казва в позицията.

"Отричам внушенията, които се твърдят", заяви Емин. "Истината е, че не съм се опитал по никакъв начин да се възползвам от служебното си положение", категоричен е той.

Никога не е ставало въпрос да се вади дете от противошокова зала, за да влезе неговото по-бързо, категоричен е съветникът на Тагарев.

"Нито един път не съм споменал името на министъра на здравеопазването, нито един път не съм се представил като съветник на министъра на отбраната", каза Мустафа Емин.

"Два пъти бил споменал "министъра". "Първия път, когато една от лекарките ми обясни, защо е толкова бавна процедурата. И аз й казах, че това трябва да стигне до хората, които вземат решения, за да улеснят процедурата. Вторият път, когато един от лекарите ми каза, че е приятел с министъра. Аз му казах да му каже защо е бавна системата", каза Мустафа Емин.

"Когато си тръгнах, жената ме попита за моето името. Аз нямам какво да крия", продължи Мустафа Емин.

И отново повтори своята версия на случилото се в спешната болница.

"Съпругата ми звънна, че детето е паднало и си е ударило челото в ръба на масата. Отиват в поликлиниката в "Люлин". Оттам ги препращат в "Пирогов". Наредихме се както е стандартната процедура. За почти 4 часа минахме през 4 кабинета. Имахме няколко разговора с докторите. Направиха на детето 7-8 шева на челото. Дадоха ни и документите. Върнах се да ги взема, защото се оказа, че от 5, съм взел само един. Върнах се до кабинета да ги взема. На излизане ме попитаха как е името ми. Представих се, не казах откъде съм. След това излезе публикацията на тази госпожа", разказа той.

"Нечовешко е да искаш да излезе дете от болницата, за да приемат твоето. Това е внушение, което не мога да приема, то противоречи на обективната реалност. Двама доктори ми обясниха добре, защо в спешното трябва да стоим 4 часа. Толкова бях впечатлен от разказа на доктора, че му стиснах ръката. Каза ми, че другото дете е в много тежко състояние и ако вкарат и моето, то ще види в съседната операционна друго дете, което е в много тежко състояние", разказа Емин.

За медицинската сестра, която разказа във Фейсбук за случая, Емин заяви, че тя не е била свидетел на ситуацията. Видял я е за по-малко от минута, когато се е върнал за документите. "Тя преразказва нещо, което е чула отнякъде. Възможно е да не е била добре информирана, малко да е преувеличила", каза Емин.

Той призова "Пирогов" също да провери станалото и допусна политическа атака, тъй като името му било достатъчно известно.

"Като напишете Мустафа Емин в социалните мрежи, не са много хората в България, които се казват Мустафа Емин. След това е имало време да изчислят заслужава ли си да бъде атакуван. Има ли политическа логика в това да атакуваме този човек. Това са всичко спекулативни неща, които трябва да бъдат установени от проверка. Тази проверка трябва да бъде на "Пирогов" и на инспектората към Министерството на здравеопазването. Резултатите от тази проверка трябва да бъдат оповестени публично", поиска Емин.

Междувременно друго ярко лице от "Да, България" застана зад Емин още преди проверките да са приключили. Мануела Малеева публикува в профила си снимка със съпартиеца си от Рибново, като изтъква, че той сам е разбил там ДПС.

Малеева прави извода, че става въпрос за политическа атака от различни посоки.

"С моят приятел Mustafa Emin. Един от най-милите хора, с които съм се запознавала, а същевременно и един от най-смелите. Самичък (с подкрепата на семейството си), той посмя да се изправи срещу ДПС в Рибново. Координирана атака от всички страни. Не само срещу теб, но и срещу министър Тагарев. И тази буря ще отмине, Мустафа. И ще бъдеш още по-силен!", написа тенисистката в профила си.