Правителството на Русия не изключва възможността да наложи ограничения върху прелитането на самолети на западни компании над руска територия, ако Западът наложи нови секторни санкции на Москва. Това заявява руският премиер в интервю за вестник "Ведомости", цитирано от ИТАР-ТАСС и БТА.

"Ако има санкции, свързани с енергетиката и по-нататъшни ограничения за нашия финансов сектор, ще трябва да отговорим асиметрично", казва Медведев и дава пример, че това може да стане в транспортната сфера.

"Ако западните превозвачи летят извън нашето въздушно пространство, това може да доведе до фалит на много авиокомпании, които и без това балансират на границата на оцеляването", подчертва той.

Медведев изказва надежда, че партньорите на Русия "в някой момент ще осъзнаят това".

Той обаче добавя, че неговото правителство не изключва и възможността да има "уточнения" в ответните санкции на Русия към Запада, за да не се нанасят вреди на руските граждани.
И припомня, че Москва отмени наложената забрана за внос на безлактозно мляко, намеквайки, че занапред ще има и други "корекции" в ембаргото на западни хранителни продукти.

ЕС е готов да се откаже от новите санкции, които възнамерява да наложи на Русия, ако прекратяването на огъня в Украйна стане трайно и започнат мирни преговори, обяви вчера президентът на ЕС Херман ван Ромпой.

Късно в петък посланиците на 28-те страни членки на ЕС одобриха нови икономически санкции срещу Русия заради посегателство срещу суверенитета на Украйна. Това се случи, въпреки споразумението за прекратяване на огъня по-рано през деня между украинските сили и проруските бунтовници, предаде БТА.

Днес трябва да стартирана писмена процедура за одобрение от страните членки, а утре се очаква списъкът със санкциите да бъде поместен в Официалния вестник на ЕС. Едва след това те ще бъдат въведени в действие.

Пакетът от санкции включва засилени мерки, отнасящи се до достъпа до пазарите на капитали, отбранителния сектор, стоките с двойно предназначение и чувствителните технологии.
Освен това са прибавени нови имена към списъка с лица, подложени на санкции - замразяване на авоари и визова забрана. Този списък включва новата власт в Донбас, правителството на Крим, както и руски олигарси и висши чиновници.

Въпреки че вчера президентите Владимир Путин и Петро Порошенко констатираха, че като цяло споразумението за прекратяване на огъня се спазва и обсъдиха още мерки, за да стане то трайно, има сигнали и от двете страни, че то се нарушава.

Украинските правителствени сили заявиха, че през изминалата нощ са били обект на откъслечен обстрел от страна на проруските сепаратисти. Пресслужбата на Порошенко заяви, че през тази нощ бунтовниците са нарушили примирието на пет места, а те о своя страна обвиниха противника, че се подготвя да превземе Донецк. Репортер на Ройтерс предаде, че рано тази сутрин е чул краткотрайни експлозии от артилерийски обстрел в Мариупол.

Мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Украйна е разработила механизъм за проверка на предполагаеми нарушения на прекратяването на огъня в Източна Украйна, заяви междувременно председателят на организацията Дидие Буркхалтер.

Той каза, че се обсъжда възможността за предоставяне на безпилотни летателни апарати, с помощта на които мисията да осъществява контрол за спазване на примирието. Засега мнението на ОССЕ е, че примирието като цяло се спазва, но е нестабилно.

АНКЕТА: Приемате ли налагането на икономически санкции?


КРЪСТОСАН ОГЪН: За новите санкции на ЕС срещу Русия и реакцията на Москва