Руският първи дипломат обвини Евросъюза за влошаването на отношенията, но увери, че Москва запазва готовността си за подобряването им, ако чуе положителни сигнали от Общността, предаде Асошиейтед прес.

"Ако ЕС реши, че е необходимо да се възстановят отношенията, ние ще бъдем готови за това", заяви руският външен министър Сергей Лавров след среща в Санкт Петербург с финландския си колега Пека Хависто.

Изказването на Лавров последва предупреждението му от миналата седмица, че Москва е готова да прекъсне връзките си с 27-членната Общност, ако Брюксел реши да въвежда нови санкции, които биха навредили на руската икономика.

Отношенията Русия - ЕС, които изпаднаха в най-лошото си състояние от Студената война след анексирането на украинския полуостров Крим от Москва през 2014 г. и подкрепата за сепаратистките бунтовници в Източна Украйна, наскоро понесоха нов удар вследствие на ареста на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Най-отявленият политически враг на президента Владимир Путин беше арестуван на 17 януари след прибирането си от Германия, където прекара пет месеца във възстановяване от отравяне с нервнопаралитично вещество, за което той обвини Кремъл. Руските власти отрекоха твърденията му.

Русия определи като намеса във вътрешните си работи критиките на САЩ и ЕС за арестуването и вкарването в затвора на Навални, а също и за репресивните мерки срещу участници в протести с искане за освобождаването му. Точно когато шефът на дипломацията на Евросъюза Жозеп Борел беше на посещение в Русия по-рано този месец Москва обяви, че експулсира дипломати на Германия, Полша и Швеция за това, че са присъствали на протести в подкрепа на Навални. Като ответна мярка всяка една от тези членки на ЕС също изгони руски дипломат.

Хависто изтъкна силно критичното отношение на Евросъюза към тези руски действия и отбеляза, че дипломатите от ЕС са изпълнявали дипломатическите си задължения, докато са наблюдавали протестите. Той повтори искането на Евросъюза Навални да бъде освободен и критиките на Брюксел срещу репресивните мерки срещу демонстрациите.

Лавров заяви, че икономическите отношения с ЕС са пострадали от санкциите, а политическите контакти са били сведени до спорадичен обмен на мнения по международни кризи.

"От нашите отношения не остана много, а нашите разговори се съсредоточават върху Сирия, иранската ядрена програма и някои други международни въпроси", каза той. "Оставаме готови да обсъждаме всякакви въпроси от взаимен интерес, без да се опитваме да се налагаме."

Той добави, че макар и отношенията Русия - ЕС да буксуват, Москва поддържа силни двустранни контакти с отделни членки на Евросъюза и ще ги доразвие въпреки щетите от санкциите.

"Когато става дума за това, нашите отношения с ЕС нямат значение", каза Лавров. "ЕС не трябва да се бърка с Европа. Ние не напускаме Европа, ние имаме много приятели в Европа и хора, които споделят нашите мисли."

Лавров обвини ЕС за "разрушаването" на отношенията между Москва и Брюксел, отбелязва ДПА. "ЕС постоянно руши нашите отношения", каза руският министър.

Той повтори и коментарите си от интервю от миналата седмица, че Русия е готова за възможно скъсване на отношенията с ЕС.

Лавров повтори и твърдението си, че политическата криза в Украйна през 2014 г. е била повратна точка в отношенията с Общността и заяви, че членките на ЕС Германия, Франция и Полша са подкопали възможността за мир в Източна Украйна.

Хависто заяви, че Европейският съюз е най-важният търговски партньор на Русия, но добави, че има много различия между позицията на неговото правителство и тази на Москва.

Външните министри от Общността искат да обсъдят налагането на нови санкции на Русия в отговор на задържането на Навални на 22 февруари, отбелязва ДПА.

Москва предупреди, че това може допълнително да влоши отношенията.