ВМРО внася жалба във Върховния административен съд (ВАС) да бъдат обявени за нищожни всички решения и актове, подписвани от Кирил Петков като министър, съобщиха от партията.

Конституционният съд се произнесе днес, че Петков е нарушил Конституцията, защото е имал и канадско гражданство, встъпвайки в длъжност като министър и подписвайки декларация с невярно съдържание, че има само българско гражданство.

"Днес Конституционният съд на Република България взе поредното достойно и националноотговорно решение. От самото начало беше ясно, че лицето Кирил Петкъв, гръмко провъзгласил се за продължител на промяната, е излъгал в декларацията, че има само българско гражданство. Това е не само декларация с невярно съдържание и лицето носи наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс, но това най-вече eгрубо погазване на Основния закон на държавата. Ето това са "новите", "честните" и "променящите статуквото". Идват уж, за да оправят България, но влизат в тази битка по нечестен и незаконен начин", заяви ВМРО в специална позиция по случая

От ВМРО настояват прокуратурата да се намеси веднага.

Според партията днешното решение на КС повдига и въпроса за решенията, вземани на заседания на Министерския съвет в присъствието и с гласа на Кирил Петков.