Усилията за преход към климатична неутралност трябва да отидат отвъд постигане на целите за съкращаване на емисиите на вредни газове. Това каза българският президент Румен Радев в изказването си на Срещата на върха за климатичното действие в Дубай. Форумът, събрал над 130 държавни и правителствени ръководители на 1 и 2 декември, се провежда в рамките на КОП28.

България като източноевропейска страна преживя значителен икономически растеж и трансформация през последните години. Емисиите парникови газове в страната намаляха с повече от 50 на сто в сравнение с базовата година (1988 г. - бел.ред. ) - една от най-високите стойности на намаление на емисиите в ЕС, каза държавният глава.

Той добави, че основното предизвикателство е да се гарантира устойчивост на прехода към климатична неутралност, без да се излагат на риск стандартът и качеството на живот на гражданите и конкурентноспособността на икономиките. За преодоляване на това предизвикателство са нужни системни иновативни подходи и приложение на последните технологични постижения, каза Радев в речта си. Той добави, че примери на иновативни технологии и проекти за декарбонизация се представят в българския павилион на КОП28.

Радев допълни, че е нужно да се гарантира, че образователните, здравните, социални и икономически системи на страните са адаптирани, за да защитят най-уязвимите в прехода към климатична неутралност. В този контекст той изтъкна, че България е сред първите страни в Европа, присъединили се към Декларацията за децата, младежите и действията по климата.

Радев се спря и на споровете за избор на домакин на следващото, двадесет и девето издание на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата. България е кандидат за домакин на КОП29. Той увери, че страната ни търси компромис и ще продължи усилията си за плавен преход към следващата конференция КОП29.