"На мен България ми прилича на голям политически театър. Лидерите ви вдигат много шум, правят се на бабаити по някакъв проблем, но реално не правят нищо", каза дипломатът в интервю за вчерашния брой на "Труд".

”Тази власт не просто не ми е симпатична, тя ми е отвратителна. Но, когато чужд гражданин се държи по този начин, властта трябва да му зашлеви два шамара и да обяви, че няма да го допуска в България. Не може той да дава оценки на българските институции", заяви пред "Фокус" Петков.

Според него сегашният посланик Джеймс Уорлик е "същата нагла персона" и  трябва да бъде изгонен от България.
"Впрочем, той се кани да идва в Плевенско, в село Асеново. В Плевенско, където и да дойде, ще бъде посрещнат с плакати „Вън наркоманите от България!”. Такива хора не трябва да бъдат допускани в нашата страна, ако искаме да запазим честта и достойнството си. Ако тази власт се счита за мутренска, както твърди Пардю, да не предприема никакви мерки”, каза още депутатът.

Петков и Уорлик отдавна имат пререкания заради отнетата виза на депутата за САЩ. Социалистът дори нарече дипломата "лъжец, наркоман и боклук".

По повод ситуацията с отнетите лицензи на „Лукойл-Нефтохим” депутатът обясни, че има абсолютно беззаконие и правен нихилизъм от страна на държавата, както и че никой не търси сметка на отговорните лица – министрите Симеон Дянков, Трайчо Трайков и шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

"Нещо повече, Танов обяви, че няма де се съобрази с решението на първата инстанция на съда и ще остави рафинерията затворена. Вече имаме окончателно решение, което показва, че Танов не е бил прав. Има ли институция в България, която ще попита: защо той, който стимулира контрабандата, обявява, че няма да се съобразява с решението на съда. Има ли някой, който ще му подири сметка; има ли министър-председател, който ще го уволни, и има ли главен прокурор, който ще го отстрани от длъжност и ще предизвика прокурорска проверка за злоупотреба с власт?”, попита Румен Петков.

По думите му, спекулацията с „Лукойл” е изключително грозна.
„Дискредитацията на най-големия данъкоплатец показва на всички българи, че те могат да бъдат мачкани от администрацията без всякакви последствия за тази администрация”, каза Петков.

Според него контрабандата процъфтяла и била дирижирана от държавата, от митниците, от администрацията, без никой да носи отговорност.
„Пазарът на цигарите какво показва? Пазарът на горивата – какво показва? Имаме ли намален поток на трафика – нямаме, имаме ли намалена преработка в „Лукойл” – имаме. Очевидно става въпрос за контрабанда на горива. 50% от пазара на цигарите е контрабанден”, обясни социалистът.

"Властта като че ли е заета с една сватба, която ще се състои в събота и неделя в резиденция Евксиноград до Варна. Наглостта на министър Николай Младенов надхвърля всички граници", коментира още Петков бъдещия брак на външния министър.
По думите му Евксиноград не е бил запазван за сватби нито от синовете на Тодор Живков, нито - на Милко Балев (бивш член на Политбюро на БКП -б.р.).
Това чувство за собственост, неотменимост, тази арогантност, която демонстрирала днешната власт, според Петков, било унизително за България.

Вчера стана ясно, че от две-три години насам Дворецът в Евксиноград е любим декор на много сватби. 5000 лева е тарифата само за наем на уникалното място.