Постановлението на магистратите е окончателно и на практика означава, че те ще продължават да работят до произнасянето на съда по същество на жалбата, което ще стане на 31 август. За тогава е насрочено първото заседание по делото на "Лукойл Нефтохим" срещу митниците, което вероятно ще се проточи с месеци и практически рафинерията ще работи без лиценз дълго време.

Още преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че "Лукойл“ ще постави измервателните уреди на рафинерията си в Бургас най-късно през декември, а дотогава ще продължи да работи без лиценз, а 30 митничари ще следят движението на горивото.

В решението си ВАС коментира контрадоводите на митниците, че "Лукойл Авиейшън България" ЕООД не е единственият доставчик на авиационно гориво и има още поне 10 лицензирани складодържатели. Този аргумент е оборен от факта, че именно задължителните запаси от авиационно гориво на "Лукол" бяха разблокирани от Министерския съвет.
"Това не би се налагало, ако има други реални доставчици на тази суровина", твърдят съдиите.

"Установено е, че предварителното изпълнение на акта би се отразило на стратегически отрасли на икономиката като железопътния, въздушния и столичния градски транспорт, поради значението на оспорващия митническия акт за икономиката на страната", пише още в решението на магистратите.

Според тях спирането на изпълнението на решението за отнемане на лиценза не би застрашило важни държавни и обществени интереси и не може да осуети последващо изпълнение на акта на шефа на митниците Ваньо Танов.
"От друга страна са налице достатъчно доказателства, обуславящи извода, че то ще причини на "Лукойл" значителна или трудно поправима вреда", мотивират се от ВАС.

Съдиите са приели, че мотивите на Административния съд, свързани с договорното обвързване между "Лукойл България" ЕООД и "Столичен автотранспорт" ЕАД и "БДЖ" ЕАД са основание при прекратяването на работата на рафинерията да се потърсят неустойки към "Лукойл България". Цитирано е и писмо на председателя на УС на "Лукойл Нефтофим Бургас" АД относно евентуални претенции за вреди и пропуснати ползи във връзка с отнемането на лицензите за данъчни складове в размер на 70 400 000 лева месечно.

Разблокирането на запаси от керосин от ДА "Държавен резерв и военновременни запаси" доказва, че възможността за бърза доставка на авиационно гориво от други дистрибутори е абстрактна, смятат още съдиите.

По-рано днес бяха обявени резултатите от социологическо проучване, според което 53% от българите одобряват отнемането на лиценза на "Лукойл Нефтохим".

Разочарован съм от това решение заради българските граждани и бизнеса, който се надяваше, че след повече от 20 години „преход”, най-после в нашата държава има ясни и точни правила, че има законност и тя се прилага еднакво спрямо всички, коментира пред БНТ директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов по повод решението на съда за „Лукойл”, предаде "Фокус".

На въпрос как ще се готвят митниците за следващото дело на 31 август,  Танов посочи: „При това, което видях  досега, при един много ясен казус, защото аз съм взел мнението не само за нашите юристи, които са в агенцията, но и много хора от тази гилдия, които твърдяха, че няма правна възможност това решение да бъде отменено”.
Танов заяви още, че очаква оттук нататък делото да бъде проточено изключително дълго време.
"Готов съм да се хвана на бас, че то няма да приключи по-рано от една година", каза още директорът на Агенция „Митници”.