Правителствата на ГЕРБ и БСП не са способни да формират такава политика, която отговаря на обществените интереси, заяви в интервю за Dir.bg Румен Петков, председателят на "Коалиция за България". Това ръководство на БСП предава партията столетница, допълва той и уточнява, че ГЕРБ и БСП са от едната страна на монетата.

- Защо Коалиция за България трябва да влезе в Европарламента? Заявявате, че Европа е на пропуснатите възможности.

- България пропусна много. Проф. Дуранкев, лидерът на листата ни, съвършено основателно прави анализа, че ние сме единствената държава-членка, която гледа на парите от европейските фондове като на пари за усвояване, а не на пари за инвестиране. И остава впечатлението, че 17-те евродепутати досега не проявяват никакви интереси и контрол върху разходването на средствата. А че някой ги усвоява, е вън от съмнение, но този някой не е сред другите 7 милиона български граждани. И заради това за нас е стратегически въпросът на правилно разпределение и инвестиране на средствата в интерес на българското общество. Затова считаме, че пропуснатите възможности са много - 9 милиарда евро за периода до 2020 година трябва да отидат в регионалните политики. Къде са те? По третокласната и четвъртокласната пътна мрежа ситуацията е катастрофална. Преодоляването на регионалните различия е с обратен знак. Северозападна България става все по-зле и по-зле и се откъсва все повече от нормалния живот. Обезлюдяващите се села вече са на територията на цялата страна, ние имаме над 500 села с под 10 жители. Това показва, че и българският парламент и българските правителства - комбинацията ГЕРБ-БСП не са способни да формират такава политика, която отговаря на обществените интереси, ние като представителство на "Коалиция за България" в Европарламента първата ни голяма битка е за националното ни достойнство и за инвестиране на средствата в интерес на българските граждани.

- Как бихте коментирали тазгодишната кампания за изборите? Заявявате, че десницата, ГЕРБ и БСП са ваши основни опоненти, в същото време БСП също ви обвинява?

- Обвиненията на БСП са цинизъм и аз веднага казвам фактите какви са. Ако говорим, че БСП обвинява "Коалиция за България: за името, БСП се отказа от него. Но да доразширим нещата, БСП се отказа и от червения цвят. Цялата кампания на БСП е изцяло в синьо. Аз разбирам зависимостта на Корнелия Нинова от Иван Костов, но това не означава или поне не предполага чак такова предателство към традициите в БСП. Това ръководство предава БСП, предава традициите, предаде цвета, направи кампанията в синьо, отказа се от името "Коалиция за България" и после търсят виновници другаде. Да считаш, че имаш гласоподаватели, които са едва ли не твоя собственост, мисля че е разсъждение, което е закъсняло със стотина години. Ако в 21 век подценяваме гражданите по този начин това е и обидно и цинично.

А това, че ГЕРБ и БСП са едната страна на една монета е извън всяко съмнение. ГЕРБ реализират политика, която е престъпление срещу националната ни сигурност. Ето защо ние от "Коалиция за България" казваме мораториум върху F-16. Това са 2 милиарда, които ще излеем в чужда икономика, вместо да ги инвестираме в развитие на малки и средни предприятия в по-малките и отдалечени населени места, за да задържим гражданите там. БСП си мълчи услужливо, излизайки от парламента. Министърът на транспорта обяви, че приключва концесионирането на Летище София, но за незабавен мораториум върху концесионирането се обявихме само ние от "Коалиция за България". БСП си мълчи заговорнически с ГЕРБ така, че те провеждат една и съща политика и аз много се надявам обществото да го види с един цвят са синия, с едно усещане за противопоставяне и нагнетяване на напрежението в Черноморския басейн и агресия срещу Русия с неспособност да се формира мирна политика, която да отговаря на интересите на нашата индустрия, с нежелание да се сложи край на санкциите срещу Русия. Това са една страна на една монета. Така, че те могат да ни обвиняват, защото ние водим принципна политика, която е подчинена на националния интерес, но ние ги обвиняваме че предават националния интерес ежедневно. И аз мисля, че ние сме прави.

 - Доволен ли сте от вашата кампания?

 - Аз мисля, че тази кампания показа, че "Коалиция за България" има 6-7 лидера до 37-годишни, които се налагат, разбира се, че им трябва и време. Трябва им фронт за действие. Това са хора на каузата. Нашата листа на "Коалиция за България" излъчва чувство на принадлежност към родината. Това са хора, които имаха възможност да реализират и академичната си, и професионалната си бизнес кариерата навън, но те предпочетоха да са тук в България, на фона на други, които се гордеят, че са стипендианти на Сорос, че живеят 10 години зад граница. Мисля, че това първо е неприлично, да не кажа цинично. Второ голямата отлика на "Коалиция за България" е, че нашите хора излъчват истински патриотизъм и принадлежност към род и родина.

- Какви национални ценности ще защитавате?

- Това, което ни отличава от другите, е много ясната и последователна политика за мир. Ние сме първите, които казахме - не на разполагането на ядрени оръжия и, за съжаление, единствени. И не на разполагане на военни контингенти в България. В Бургас им казах ясно - ако допуснем морска база Атия да бъде превърната във военно съоръжение против Русия, трябва да е ясно, че с туризма приключваме. Второ, ние много ясно сме заявили и волята и потенциала си да спасим българската енергетика. Да спасим въгледобивната промишленост, да спасим химическата промишленост, защото с безумни регламенти на ЕС ние убиваме нашата химия. Ще убием и "Неохим", и "Агрополихим". За сметка на това ще внасяме по-некачествени торове от Грузия, от Турция, от Русия. За сметка на хиляди работни места във въгледобивната ни промишленост и в пряка връзка с ТЕЦ "Марица 1" "Марица 2" и "Марица 3". На нито един от сегашните евродепутати и правителствата на Борисов и Орешарски не атакуваха тези сделки пред Еврокомисията. А "Марица 1" и "Марица 3" са престъплението на Иван Костов към българската икономика и българския бит. Продаде ги на безумни цени, плащаме в пъти по-скъп ток, отколкото на "Марица 2" и плащаме вредните емисии така, че нашата битка за енергийната сигурност за българския гражданин и икономика е въпрос на осъзната необходимост. И не на последно място - ние трябва да кажем много ясно, че традициите ни са незаобиколими.

Ние сме родината на кирилицата и сега, в навечерието на 24 май, когато "Коалиция за България" заявява ясно, че ние не просто имаме претенциите, а ще държим кирилицата да бъде не просто призната и зачитана, а славянството и православието да бъдат ясно индентифицирани като основни ценности на Европа. Иначе сме на път да превърнем Европа в място, в което традициите се загърбват в сблъсък на цивилизацията с неща, които излизат извън рамките на нормалното. Разбира се, че това не е същностният дебат и битката в БСП между Нинова и Станишев, а тя се съсредоточава единствено върху Истанбулската конвенция. По въоръжаването, по F-16, по концесията на Летище София, в БСП очевидно нямат различия. "Коалиция за България" се бори за запазване на традициите, които всъщност са ни спасили 1300 години. Ако ние всяка година на 16 май, когато е годишнина от Баташкото клане, не казваме на Европа, ние 500 години бяхме под турско робство и дадохме 500 години свобода на Европа, защото цената на свободата на Европа е Баташкото клане, Копривщица, еничарите, нашите изнасилвани жени, значи ние не сме тези патриоти, за които някои се бият и за които патриотизмът се свежда до една ограда и едни паспорти. Трябва да има отговор и какво са направили тези евродепутати. Аз твърдя - нищо. Аз твърдя, че те са гласували и против националните интереси. Така, че "Коалиция за България" има самочувствието, че предлага качество, достойнство, морал и принадлежност към род и родина.

Платен материал на "Коалиция за България".

Купуването и продаването на гласове е престъпление.