Това е едно от решенията, взети на заседанието на Националния съвет на ПП „Алтернатива за българско възраждане”, съобщиха от  партията.

АБВ са отчели като неработещ механизмa за координиране на политики между партиите, подкрепящи правителството, което създава невъзможност за партньорско сътрудничество и споделяне на отговорността за управлението. Те са изразили неудовлетвореност от факта, че по голяма част от договорените в Политическата декларация приоритети няма видима работа.

В същото време Националният съвет дава висока оценка на участието на представителите на АБВ в изпълнителната власт и ги насърчава да продължат да работят активно за изпълнение на поетите пред избирателите ангажименти и да влияят според възможностите си при формирането на правителствената политика.

Според АБВ българските граждани очакват бързи и енергични действия за укрепване на държавността и справедливостта от правителството и парламента, а не обещания и бъдещи ангажименти.

Националният съвет е упълномощил Изпълнителния съвет на партията в едноседмичен срок да приеме критерии за оценка на работата на правителството, основани на предизборните ангажименти на партията и договореностите в Политическата декларация. 

По-късно заместник-председателят на АБВ Румен Петков коментира, че решението на Националния съвет на АБВ, че може да оттегли подкрепата си от коалицията, не е ултиматум към правителството, предаде Фокус.

„Ултиматумите, заплахите, са много далеч от манталитета на АБВ, от разбирането на АБВ за правенето на политика, но ние държим да сме коректни с избирателите си и с партньорите си. Ние казваме много ясно, че така не може да продължава. Обществото започва да губи доверие в правителството. И това не е добре за никой, най-вече за държавата“, коментира Петков.

Той допълни, че част от дебата ще бъде между коалиционните партньори в правителството, но по преценка той ще бъде изведен и за обществено внимание.