Преди извънредното пленарно заседание днес председателят на парламента Цецка Цачева събра в кабинета си политическите сили, представители на ЦИК, БНБ, министерството на финансите, за да търсят вариант как да се реши проблемът с отпечатването на бюлетините за есента, предаде БТА.

Цачева е получила писмо от централната банка за недостатъчен капацитет да бъдат отпечатани около 18 милиона бюлетини за местния вот.

"Досега за национални избори БНБ е печатала по около 8 милиона", уточни пред медиите Мая Манолова от левицата и съобщи, че на срещата са се разбрали отговорните институции да проучат различни възможности.

Като вариант от МС са предложили да се върне старата практика бюлетини да се печатат от печатници, определени от областните управители, срещу които категорично възразяват от БСП.

"Този филм сме го гледали, безобразията да се печатат безконтролно бюлетини, са известни на всички граждани. Такъв компромис БСП никога няма да направи", декларира Манолова.

"Тези, които го направиха, да дадат отговор. Естествено, че ни притеснява, но разбирате каквото и предложение да направим, колкото и да е обективно - винаги може да има политически обвинения", отговори й председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той обясни, че не може да се правят необосновани разходи за едни избори, за които по една или друга причина са променени правилата от предишния парламент.

"Няма да внесем и сме против каквато и да е промяна в Изборния кодекс (ИК), въпреки проблемите, за да не започнат три месеца преди местния вот внушения как мнозинството иска да смени правилата в 12 без 5", обясни председателят на ПГ на ГЕРБ.

Според него внушенията с костинбродския случай довели "до това извратено приемане на ИК", защото се създали много предпоставки за проблеми.

"Надявахме се, че след евровота и предсрочния парламентарен вот МС да лицензира достатъчен брой печатници, които да отпечатат бюлетини", обясни Манолова.

По думите й сред лансираните варианти били да се включат още две печатници, които имат лиценз, но досега не са участвали в процеса. Управляващите били готови и за бърз лиценз и за пловдивска печатница.

Манолова допълни, че сред предложените идеи за изход от ситуацията, които заслужавали внимание, е на РБ - част от бюлетините да се печатат в съседна държава като Румъния например.

"България е държава-членка на ЕС, имаме единен пазар и не трябва да забравяме, че съседната ни Румъния е център на печатарската индустрия на цяла Европа", коментира съпредседателят на РБ Радан Кънев.

Манолова добави, че имало опция и да се закупи още техника за самата БНБ.

"На срещата при Цачева обсъждахме и темата за машинното гласуване", съобщи още Мая Манолова, защото на тези избори резултатите от него вече трябва да се зачитат.

В крайна сметка управляващите се съгласили, че ЦИК може да направи такова гласуване в една секция

Не се обсъждат промени в Изборния кодекс заради проблема с печатането на бюлетини, заяви министърът на финансите Владислав Горанов. Той посочи, че процедурата по печатане на бюлетини, ползвана през 2011 г., няма как да се възпроизведе в рамките на действащия Изборен кодекс. Горанов допълни, че ще работят по действащото законодателство.
По закон бюлетините се печатат само в БНБ.

Министърът коментира още, че проблемът не е в лиценза, защото лицензирането е относително лесна процедура.

"Въпросът е в техническата обезпеченост на печатниците в България, било то частни, или държавни, да разполагат с техника, която едновременно да изпълнява условията, поставени в Изборния кодекс към изборните книжа и към бюлетините", каза Горанов.

На въпрос министърът отговори, че се обсъжда вариант да се купува допълнителна техника и ще бъде намерено нужното техническо решение, така че да бъдат осигурени изборите.