Премиерът Бойко Борисов инспектира днес участък от магистрала "Хемус", който се изгражда в момента - от "Боаза" до Плевен и Ловеч. Това стана известно от видео на официалния Фейсбук профил на Борисов. Министър-председателят прави това на рождения си ден, днес той навършва 61 години. Премиерът е придружаван от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и от финансовия министър Владислав Горанов.

По пътя Борисов спря, за да поздрави работници на обектите, и разговаря с археолози за артефактите, намерени в районите на строеж при изкопните работи. Трасето се изгражда от дружеството "Автомагистрали". Строителството започна преди малко повече от година. Премиерът посочи, че през 2021 г. строежът трябва да е готов.

"В скалата се прави път. Работниците са като пчелички. Бяхме тук преди месец и нещо. Има откоси по 20 метра. В Северозапада и Запада се работи по това, за което съм поел ангажимент. Ако е било лесно, комунистите да са го направили. Другата седмица ще им покажем Ботевград - Мездра и Руженци и стартираме магистралния Монтана - Видин", коментира Борисов.

"Това е най-хубавият подарък за рождения ми ден. Това е, което може да ме радва или да ме натъжи, ако спре", заяви премиерът. Той нарече стоящия зад него финансов министър Владислав Горанов "Портмонето отзад" и го цитира, че "имаме пари за строителство". "Още преди 2 години парите за ремонта са преведени в специална сметка", добави Борисов.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посочи, че на магистралата ще бъдат изградени площадки за отдих. "5 - 6 месеца по-рано ще сме готови в този участък и ще тече асфалтиране. Гонят се вътрешни графици. За година и 2 - 3 месеца ще е готово. На трите участъка на АМ "Хемус" работят няколко хиляди човека. 3000 - 4000 са само в този участък. Десетки хиляди са работните места по строежите на магистралите и на околовръстния път на София. Хората оценяват какво е магистралата за целия край", допълни той.