Шефът на КРС Росен Желязков е номинацията на ГЕРБ за нов транспортен министър. Новината съобщи  Волен Сидеров заедно с Цветан Цветанов след заседанието на ГЕРБ и ОП в МС, продължило около час и половина.

Номинираният за поста на оттеглилия се Александър Манолев е кадър на ГЕРБ, бивш главен секретар на Министерския съвет по време на първия мандат на кабинета Борисов, а после оглави Агенцията за електронно управление, преди да застане начело на КРС

Името на юриста нашумя покрай аферата Костинброд и едни чували с бюлетини. Тогава Желязков беше подсъдим, напусна поста си на главен секретар на МС заради това, но после беше оправдан. Росен Желязков тръгна по етажите на властта от софийското кметство. Той беше секретар на Столична община, когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов стана кмет на София.

При обявяването на номинацията му лидерът на ПГ на ОП Волен Сидеров го определи като професионалист и технократ.

Росен Желязков

БГНЕС

Първата кандидатура за министерското кресло в транспортното ведомство беше на Александър Манолев. Той обаче заяви, че не желае да заема длъжността. Обясни решението си с "координирана атака срещу него със съшити обвинения, които целят не само неговото уязвяване, но и това на целия кабинет "Борисов 3".

В понеделник коалиционните партньори отправиха официална покана за среща към президента Румен Радев в присъствието на юристи. Управляващите искали разговор, за да се обсъди процедурата, която трябва да съгласуват с държавния глава, така че той да подпише указа за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов. Именно той е номиниран за поста вътрешен министър.

"Към настоящия момент указът все още не е подписан. Явно се цели нещо по-различно. Обръщаме се чрез медиите към президента за среща. По никакъв начин не желаем конфронтация с него", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Предвижда се оставките на министрите Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски да бъдат гласувани в четвъртък. Всичко обаче зависи от волеизявлението на президента, подчерта Цветанов.

"Надявам се тази седмица да бъдат гласувани новите министри и да не се допуска криза, защото няма нужда от скандали. Президентът може да си има негово мнение, но в крайна сметка - не е той човекът, който ще определя кой влиза в изпълнителната власт и кой не. Надявам се, че той ще направи своя правилен избор и ще даде възможност на Младен Маринов да бъде кандидат за министър", коментираха след заседанието.