Това заяви в предаването „Седмицата" по Дарик регионалният министър Росен Плевнелиев. В момента се обработват още 30 акта за премахване на незаконни обекти в морския курорт. Плевнелиев допълни, че задължение на държавата е да създаде цялостната рамка на закона, а на кметовете - да го прилагат в населените места. Правилата, които са създадени в Несебър, не са добри, защото там е позволено на метри от паметници на културата да се строи, каза регионалният министър. По думите му не е истина, че всички жители на Несебър искат града им да излезе от ЮНЕСКО. Плевнелиев каза още, че дори кметът вече е променил становището си. Той със сигурност няма да иска да е кметът, който е извадил собствения си град от ЮНЕСКО, допълни строителният министър.

Плевнелиев съобщи още, че 1 600 обекта в цялата страна трябва да бъдат премахнати, защото са построени незаконно. За около 300 от тях вече има влезли в сила заповеди за премахване на незаконно строителство. Плевнелиев посъветва собствениците на незаконни строежи сами да ги премахват, защото това ще им излезе по-евтино и ще могат да използват материалите отново.

Росен Плевнелиев заяви още, че е потресен от това, че през последните десетилетия държавата просто е абдикирала от тези си задължения. Министърът допълни, че ще се изследва и ролята на областните управители през годините, които е трябвало да налагат закона.

Премиерът Бойко Борисов коментира в родопското село Средногорци, че ако до един месец не бъде решен проблемът с незаконното строителство в Несебър, градът ще бъде изваден от списъка на ЮНЕСКО. Такава отсрочка са успели да издействат от правителството след разразилия се скандал с незаконните постройки, съобщи bTV.

"Не можеш да строиш кокошарник и в същото време да излизаш и да казваш - не ме интересува ЮНЕСКО. Ама то не трябва подписка, уважаеми наши сънародници. Те искат да ви извадят от ЮНЕСКО. Ние пращахме в Бразилия делегати. Какви ли не усилия не положихме, за да не ни изкарат от ЮНЕСКО. Те тръгнали да правят подписка", каза премиерът.

"Ако не сме взели тези мерки, след един месец те ще ни извадят сами. И хърватите ще се хванат с Дубровник, а ние- след десетина години  такова строителство в Несебър ще останат тук-таме някоя тухличка да се вижда", коментира още премиерът.