"Каква руска мина е настъпил Местан, нима Путин във всяко свое изявление не сочи мен и България като главен виновник", заяви преди два дни Бойко Борисов.

Днес Местан, който вече е независим депутат, след като бе изключен от ДПС, коментира пред журналисти, цитиран от "Фокус":

Безкрайно съм изненадан от изключителната емоция, с която г-н Борисов реагира на моя метафора, че някъде около Коледа съм стъпил на руска мина. Адресът на тази метафора е речта, след която бях отстранен. Не знам, защо той се нарежда до хората, които визирах. Не съм я адресирал към него. Защо той се припознава, след като отрича, че няма нищо общо?".

Местан обаче подчерта, че това са въпроси, които трябва да бъдат зададени на Борисов.

Запитан взел ли е премиерът страна в спора между него и Ахмед Доган, той отговори:

"Борисов има страна, но не е моята, разбира се".

На въпрос какъв ще бъде форматът, ако той създаде нова политическа формация, Местан не даде конкретен отговор, но изрази учудване от тези, които предварително са определили такъв проект като ислямистки.

Аз - ислямист? Как се преценява дали една партия е протурска или ислямистка. Това би трябвало да се прецени по учредителните актове”, попита той.

Местан бе категоричен в едно - че той и отцепилите се от ДПС заедно с него депутати ще бъдат опозиция на сегашното мнозинство в НС. Той смята, че избирателите на ДПС се чувстват непредставени от партията и той и колегите му виждат политическа отговорност в това.

Местан отново заяви, че ще съди всички, които са го обвинили в шпионаж, предаде БГНЕС. Неговите адвокати събирали конкретна информация за юридически и физически лица, включително представители на медии, които са го упрекнали в национална измяна. Според него посещението в чуждо посолство не е престъпление и му е любопитно хората, които говорят от името на ДАНС, откъде взимат информация.

Той се оплака, че компроматната война, която се води срещу него, вече е засегнала и децата му. По думите му става дума за стратегия, която не му позволява да има полезни ходове.