Радостин Василев вече официално се раздели с парламентарната група на "Продължаваме промяната"-"Демократична България".

Депутатът е депозирал в деловодството на парламента уведомително писмо до председателя на Народното събрание Росен Желязков, в което посочва, че от днес напуска парламентарната група на ПП-ДБ, съобщи БТА, като се позова на информация от пресцентъра на Народното събрание.

В петък на пресконференция, на която Василев представи запис от заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната", той обяви, че ще напусне парламентарната група и няма да подкрепи правителство с втория мандат.

В огласените от него записи лидерите на ПП обсъждат намерения за чистки в администрацията и службите, а номинираният за министър-председател от ПП Николай Денков казва: "Отново ми се струва, че изпускаме защо ни трябва Габриел. Тук изобщо не става дума за нейния каприз, а става дума за това ще имаме ли заложник, или няма да имаме заложник по време на мандата".

Говори се още за натикване на ДПС в ъгъла, за отстраняване на Делян Добрев от парламента и за изборен резултат, постигнат с помощта на "ала-бала през президента", като признанието е на Кирил Петков, който посочва, че реално техните проценти с ДБ се движат от 7 до 10%.

 

След излъчването на записа досегашните съратници на Радостин Василев и колеги го призоваха да излезе от парламента, за да освободи място за следващия, но той даде да се разбере, че няма такова намерение и остава независим депутат.

След разкритията какво са си говорили ръководството на ПП и депутатите от групата, чийто близо петчасов разговор депутатът записа и оповести, той получи полицейска охрана, а Софийска районна прокуратура започна разследване за принуда, която е упражнена върху него.

Самият Василев призна, че се страхува за живота си. Той бе обвинен от ПП, че в колаборация с президента е записал колегите си и е направил разговора им, за да провали коалицията с ГЕРБ-СДС и изобщо съставянето на редовно правителство.

Василев отрече да е действал с президента или със службите, за което също бяха изказани съмнения от ПП. И обясни, че го прави, защото няма как да участва в управление с ГЕРБ.

След изнесения запис от него от ГЕРБ-СДС обявиха, че замразяват преговорите за съвместно управление с ПП-ДБ. В същото време номинираният за премиер Николай Денков заяви, че той не е спирал разговорите си с определената за вицепремиер от ГЕРБ Мария Габриел. 

Денков трябва да отиде при президента в 17.00 часа за получаване на втория мандат за кабинет.