Софийска районна прокуратура се самосезира във връзка с информация, разпространена в медиите, в която се съдържат данни за извършена принуда спрямо депутат от 49-ото Народно събрание, съобщиха от прокуратурата.

Прокурор при Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за това, че на 25.05.2023 г. в София, Радостин Василев  е бил принуден да извърши нещо против волята си, като за целта е употребено заплашване.

Радостин Василев в края на миналата седмица разгласи записи от национален съвет на ПП, на който Кирил Петков и Асен Василев обясняват как ще извършват чистка в администрацията и службите. Още в края на миналата седмица Василев обяви, че ДАНС му е поставила охрана заради заплахи.

На 26.05.2023 г. Радостин Василев е дал сведения пред прокурор във връзка с образуваното досъдебно производство.

Разследването по случая продължава.

В случай, че бъдат събрани доказателства за извършено престъпление срещу републиката или друго от лица с имунитет, досъдебното производство ще бъде изпратено по компетентност в Софийска градска прокуратура.

Пред БНТ Радостин Василев,  обяви, че се страхува за живота си и че е под охрана на полицията. Каза, че не се чувства предател.

"Винаги трябва човек да се оглежда в редиците си постоянно. Оказва се, че е закодирано да има при нас предателство. В никакъв случай аз се нямам за предател, напротив - имам се за човек, който единствен има смелост да прави това, което обществото има право да знае", изтъкна той.

Василев отрече да е публикувал записа след консултации с президента. Отрече и да е искал креслото на министър на спорта.

"Никой не е казал, че записът е таен, за да ми разрешава някой да го запиша. Имайте предвид, че можеше този запис да изтече и тайно, нали така? Но аз застанах с лицето си, за да го покажа и да кажа, че аз съм го направил и че аз не мога да подкрепям такава уйдурма, каквато се случва в момента и такъм тип разговори, които са срамни и пошли", заяви Радостин Василев.

Той изтъкна, че съгласуването на имената на директори на службите с чужди посолства е в противовес с националната сигурност и е заплаха за националната сигурност.