"Обстановката е изключително неприятна, надявам се тя да бъде извисена до степен, до която хората в парламента да могат да си свършат работата. А тяхната работа е да съставят правителство", посочи служебният министър на правосъдието Крум Зарков в предаването "Тази събота и неделя" по bTV. Така той коментира записа, разпространен от Радостин Василев, за който депутатът твърди, че е от заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната".

Според Зарков службите и МВР нямат нищо общо с правенето или разпространяването на тези записи. "България в момента разполага с една много сериозна структура и на службите за сигурност, и на МВР, създадена и управлявана от професионалисти. Всички обвинения в една или друга посока, че те са зависими от когото и да било, аз не видях такова нещо в моята пряка работа с тях", посочи той.

По думите на Крум Зарков двете служебни правителства на Гълъб Донев са направили много по отношение на европейската интерграция на страната.

За приетите на второ четене от парламента промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се създава механизъм за разследване на главния прокурор, той посочи, че в законопроекта няма противоконституционност по отношение на механизма.

Отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор беше започнато от шестима членове на Висшия съдебен съвет и процедурата ще се развие там, обясни той. Според него това има отношение към този законопроект доколкото е предвидена намаляване на отчетността - намаляване на мнозинствата, с които се стига до това решение. Тези предложения са направени много преди да се развият ситуациите от последните дни, каза още Крум Зарков и изброи искането на кандидата за премиер Мария Габриел за отстраняването на главния прокурор и взривът в близост до неговия автомобил.

Според Крум Зарков тази грозна картина не е неочаквана. "Припомнете си скандалите в съдебната система през последните години, припомнете си гейтовете, тефтерчетата", отбеляза той. Въпросът, който стои пред нас, е това просто пореден скандал ли е, или ще направим така, че да е последният, разнищвайки го докрай и вземайки нужните решения, каза той.