Записите, с които депутатът от ПП Радостин Василев разполага, се оказаха не от парламента и партийните офиси на ПП-ДБ, а от заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната" в неделя, 21 май, както самият той обяви. 

Въпросният запис бил направен от Василев на таблета му, защото заседанието продължило след 12 часа през нощта. Той решил да го запише и да го изгледа на следващия ден, защото имал ученик, когото трябвало да приготви за училище. Записът е с продължителност близо пет часа, но депутатът пусна пред медиите откъс от 5 минути, който по думите му резюмирал съдържанието на разговорите. На журналистите щял да даде целия петчасов запис, за да го свалят и изслушат без монтаж. Василев обобщи, че най-интересното се съдържало в това как ПП опитвали да обяснят "прегръдката" с ГЕРБ. 

По думите му обаче заседанието не било тайно, а се провело с поне 50 души онлайн. В излъчения откъс се чуват гласове, които звучат като тези на Кирил Петков и Асен Василев от "Продължаваме промяната".

По думите на Радостин Василев по време на срещата се обсъждала "виртуалната коалиция с ГЕРБ". Бившият премиер Кирил Петков обяснявал как подобно нещо не трябва да бъде представено като коалиция и че такова правителство със сигурност ще "изпере" лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В записа се чува и Асен Василев, който заявява, че "кабинет ще има, докато Борисов се страхува от главния прокурор Иван Гешев". От записа става ясно и че е имало договорка за смяна на шефовете на службите, като се казва, че това е съгласувано с посолствата. Според казаното в откъса се търси начин за протакане на обвиненията на лидера на ГЕРБ и начин да се забави падането на имунитета му.

Според Василев коалиция с ГЕРБ първо не била одобрена от Националния съвет при гласуването. На второто гласуване обаче, по думите му под натиск, с 25 на 24 гласа било одобрено да има общо управление между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Напускащият ПГ на ПП-ДБ заяви и че вотът е бил обърнат след "псувни и силен тон от Кирил Петков". 

Той определи като "фантасмагория и опорка" твърдението на Петков от четвъртък, че записите са направени от службите, и успокои, че не били "от спални и апартаменти".

Бившият спортен министър сравни случващото се с ПП днес с онова, което сме видели преди година и от ИТН. 

"Аз и част от колегите напуснахме ИТН, защото мафията пробиваше. Това се оказа факт. Сега ИТН са едни 11 човека, които безропотно подкрепят ГЕРБ. 1 година по-късно сме пред подобна ситуация, в която е напът да се формира коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ. Не мога да подкрепя тази коалиция и ще напусна ПП. Това е предателство", обясни Василев втората си разлъка с непарламентарна група в последната година. 

По думите му ПП е трябвало да бъдат единствената преграда пред ГЕРБ за домогване до властта. Но "този танц ще прерасне в прегръдка по интереси". Според него ПП се интересуват от това на всяка цена да консумират изпълнителната власт с един милион оправдания - конституционната реформа е заблуда, вероятността да няма бюджет", допълни Радостин Василев и отбеляза, че има задкулисие.

Василев обяви и че ще основе своя партия - гражданско движение "Силна България".

Съобщи също, че от снощи бил с охрана. От ДАНС и полицията се обадили на депутата с препоръката да му бъде назначена такава "заради заплаха за неговата сигурност".