Ако се откажем от зелените сертификати, може да има катастрофални последици, а засега друга алтернатива освен пълно затваряне няма. Това заяви президентът Румен Радев на лекция пред преподаватели и студенти от Медицинския университет в Пловдив на тема "Здравеопазването в Плана за възстановяване и устойчивост - акценти".

Държавният глава отбеляза, че страната ни все още не се е възстановила от предните локдауни.

"Знам, че това поражда напрежение, но другата алтернатива е да затворим абсолютно всичко. Последствията са наистина катастрофални. Още не можем да се възстановим от предишните локдауни", подчерта Румен Радев.

Той обясни, че пълното затваряне би било само временно решение на проблема, защото след няколко месеца вероятно ще се наложи отново всичко да бъде затворено и допълни, че решението е съзнателност и отговорност на всички не само към своето здраве, но и към здравето на близки и колеги.

Президентът подчерта, че Планът за възстановяване и устойчивост ще даде силен тласък за амбициозна трансформация на здравния модел у нас, защото няма как да бъдат постигнати национални цели без ефективна и иновативна здравна система.

Аз съм сигурен, че всичко това, което става в последните година и половина-две, ще доведе до ускоряване на процеса на трансформация на модела на здравеопазване, посочи той и добави, че здравеопазването трябва да бъде насочено към бъдещето и с фокус към младите хора и тяхната реализация тук, в България.

Според него този процес е скъп, здравеопазването изисква много средства затова и Плана за възстановяване и устойчивост е важен инструмент, който дава наистина значими средства.

Когато служебното правителство пое да работи по този план, се събрахме с екипите и преди да бъде преработен и оптимизиран, се уточниха ясни принципи и цели, а тези, които касаят здравеопазването, са да се внедряват нови, съвременни технологии, каза Радев.

Идеята, по думите му, е да има максимално възможен обхват на хората, чрез него да се борим със смъртността в България чрез ранна диагностика, превенция, профилактика и достъпна медицинска помощ.

"Да се инвестира основно в човешкия капитал, с фокус върху образование и здравеопазване. Така да бъде организиран този план, че да дава възможност на младите хора да разгръщат своите талант и възможности тук, в България", коментира държавният глава. Затова на базата на тези принципи този план е доработен съществено и в него са се вложили много нови проекти, сред които държавният глава открои тези, които по думите му, касаят дейностите на студентите в бъдеще.

На първо място той посочи Спешната медицинска помощ с акцент спешна помощ от въздуха, като каза, че сме единствената страна в Европейския съюз, която няма разгърната такава помощ. Предвидени са шест локации из страната, така че да може да се покрива с времето за реакция и т.нар. "първи златен час". Той подчерта, че ще я има тази служба.

Снимка: Пресцентър, Президентство

На второ място Радев посочи това, че всеки български гражданин, независимо къде живее - в малко населено място или голям град, трябва да има достъп до бърза медицинска помощ и до високотехнологическо лечение от високоспециализирани специалисти. 

Следващият проект е за следдипломната квалификация, за ендовискуларно лечение на мозъчно-съдови заболявания и изграждане на 10 регионални центъра - високотехнологични, супер оборудвани за такова лечение, в които по най-бързия начин ще може да бъде спасен човешкия живот и да се предотвратява инвалидизацията. На трето, но не последно място държавният глава посочи "още един изключително важен проект, който е със силен демографски ефект и касае връщането на държавата при хората". 

Сред останалите проекти той посочи националната дигитална диагностична платформа, където ще постъпва цялата информация. Ще има и център за лъчелечение чрез протонна терапия, насочен към деца с онкологични заболявания. В тази връзка президентът припомни за инициатива "Българската Коледа", чрез която през последните години се помага на около 500 деца, а всяка година около 25 лечебни заведения получават високотехнологична апаратура.

Акцент сред поставените въпроси от страна на студентите бе специализацията, за която Румен Радев отговори, че местата са силно ограничени, което е причина да се губят млади лекари, които отиват в чужбина.

"Имаме концентрация на младите специалисти в големите градове, а това не е нормално и е част от демографския проблем", уточни държавният глава.

Като първи стъпки в разрешаването на проблема той посочи за специализация да се кандидатства два пъти в годината и завършилите да бъдат обвързани с договори.

По думите на Румен Радев моделът в здравеопазването е довел до уродлива диспропорция между заплащането на начинаещ лекар и шеф на болница, като разликата в заплатите може да достигне до 100 пъти.

"Не казвам, че директорите на болници не заслужават своите заплати - те са висококвалифицирани специалисти и на плещите им тежи огромна отговорност, но това съотношение действа изключително демотивиращо", посочи президентът.