Бизнесментът Пламен Бобоков коментира пред журналисти, че действията срещу него са с цел да бъде дискредитиран президентът.

Преди началото на заседанието в Апелативния специализиран наказателен съд, който решава дали бизнесменът да бъде върнат в ареста или да остане на свобода срещу парична гаранция от 1 милион лева, той определи всичко като "груба манипулация". Искането за постоянен арест е по разследването срещу него, че е част от престъпна група за внос и депониране на опасни отпадъци.

Пламен Бобоков беше единственият от 7-членната група, който остана на свобода срещу високата парична гаранция след първоначалното задържане. Въпреки, че бизнесменът внесе определения му един милион лева, спецобвинението го задържа, защото било след законовия срок.

Първоинстанционният съд обаче реши, че след като парите са по сметката на специализираната прокуратура, задържането на Бобоков е незаконно и разпореди той да бъде незабавно освободен. Това стана - въпреки, че в съдебната зала наблюдаващите прокурори разказаха за откритите в телефона и таблета на бизнесмена чатове с президентския съветник Пламен Узунов, подалият оставка русенски прокурор Николай Николов и даже намекнаха за контакт с президента Румен Радев.

Тази информация, която от спецобвинението продължиха да допълват всеки работен ден след миналия петък, трябваше за убеди съда, че Бобоков трябва да бъде задържан, защото има влиятелни контакти и на свобода може да попречи на разследването и да се укрие.

Бобоков призова медиите да не се поддават на опитите за дискредитиране на държавния глава и припомни, че дипломати се назначават по предложение на правителството.

Всичко е извадено от контекст, ужасен съм. Чак сега разбрах, че целта не съм аз, а президентът, коментира Бобоков изнесените от прокуратурата разговори между него и съветникът на Румен Радев - Пламен Узунов.

Бизнесменът обясни, че си е писал дори с премиера и намери това за нещо нормално. Обясни го с думите, че е нормално бизнесът да си говори с администрацията.

Колкото до познанството си с Пламен Узунов, Бобоков заяви, че те не били семейни приятели. За договора на Приста Ойл с брата на Узунов, Бобоков обясни, че той бил един от общо около 5000 други на фирмата.

Разследването за незаконни отпадъци, по което беше арестуван, Бобоков си обяснява като повод да бъде задържан и го обяви за измислица.

В съдебна зала прокуратурата представи още два тома нови доказателства, част от които съдържат разпит на свидетел и експертиза.