Хиляди българи се събраха пред Паметника на свободата на връх Свети Никола за Националното честване на 146-ата годишнина от Шипченската епопея. В тържествата участва държавният глава и главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев. На церемонията присъстваха областни управители и заместник областни управители, народни представители, кметове и заместник-кметове на населени места, представители на местни и държавни институции, предаде БТА.

В началото на тържествената програма държавният глава прие почетния караул на представителни роти на националната гвардейска част. Честването продължи със заупокойна молитва в памет на героите, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в съслужие със свещеници от Габровска духовна околия. По повод 140-ата годишнина от написването на Вазовата "Епопея на забравените" беше представен фрагмент от одата "Опълченците на Шипка".

След "епопеята на забравените" няма да допуснем онези, които винаги липсват тук, на върха, да ни натрапят "епопея на зачеркнатите", каза в официалното си слово президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените ни сили Румен Радев.

Вижте снимки >>

"Всяка година изкачваме Шипка, за да отдадем почит към българските опълченци и войните от императорската армия на Царя Освободител, които в августовските жеги на 1877 г. отстояха нашето право да имаме държава. Вече век и половина възкръснала България е на картата на Европа. Всички ние тук, на върха, милионите граждани на републиката, сме българи и европейци по рождение, история и култура. Онези, които никога не идват на Шипка вярват, че да си европеец означава да се отречеш от това да бъдеш българин. Това е саморазрушителен комплекс", заяви президентът, цитиран от БТА.

По думите му е пагубна заблуда, че "да си европеец означава да си задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иронизираш родолюбието".

"Непростима безотговорност е да предаваш идеали, в които са вградили живота и делото си поколения българи - идеалите на нашите възрожденци, на Левски, Ботев и Гоце Делчев. Днес тук, пред Паметника на свободата, сме се събрали да заявим, че след "епопеята на забравените", няма да допуснем онези, които винаги липсват тук, на върха, да ни натрапят "епопея на зачеркнатите", да манипулират историческата памет, да посягат на български светини и да се чудят как през годините да изхвърлят Вазов от учебниците", каза още в словото си държавният глава.

"Днес казваме "стига". Трети март е червената линия на нашето търпение", заяви Радев.

"Европейска България има бъдеще, само когато сложим край на политическото безочие, което сее разкол и паразитира върху разделението, което търгува с всичко българско за своето оцеляване", добави той.

По думите му страната ни се нуждае от единение около държавността, историята и националното достойнство, около демократичните завоевания и свободите на гражданите.

"Скъпи сънародници, днес казваме "не" на пълзящата цензура, на доносничеството, на подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на Конституцията. Той предвижда България да се управлява от политици, за които българското гражданство е подробност, а политиката е конкурс по сервилност. Казваме "не" на опитите за разграждане на държавността, чрез превземане на институциите за користни, политически и икономически цели. Днес слагаме край на обратното броене на разпада и заявяваме, че България ще пребъде", заяви президентът.

Той добави, че страната ни ще е република на свободни и равноправни граждани, които сами решават своето бъдеще.

"Днес националното самосъзнание и гражданската енергия са призвани да защитят духовния и държавен упадък на България. Народното движение няма да допусне Трети март да бъде заличен, националната ни памет - изтрита, а българската държавност - разградена", каза още Румен Радев.

Тържествената част на Шипка завърши с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на свободата в знак на почит към героите, дали живота си за Освобождението на България.

Празничната програма продължи с откриване на фотодокументалната изложба "Свобода без граници", посветена на космонавтите, посещавали Паметника на свободата. Представени бяха и възстановките "Битката при Орлово гнездо" и "Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов", а в подножието на върха имаше презентация на националната кампания на Министерството на отбраната "Бъди войник".