Партиите от коалиция "Левицата" подписаха днес споразумение, гарантиращо бъдещето на формацията, ефективността в работата и възможността да привлича политически и неправителствени формации за подкрепа на левите политики. Основната цел е солидната подготовка и максимално широко представителство, чрез включване на ярки обществени фигури за предстоящите избори за местни органи на самоуправление. Коалицията се явява в същия състав на местните избори.

Началото на "Левицата" бе поставено в края на миналата година с последователни серия от дискусии за автентичното ляво. На 12 февруари коалицията официално заяви участието си в парламентарните избори през април 2023 г. В левия формат влизат ПП АБВ, "Изправи се България", "Движение 21", Земеделски съюз "Александър Стамболийски", както и емблематични имена, като Валери Жаблянов, Костадин Паскалев и д-р Цветеслава Гълъбова. Към "Левицата" се присъедини и Движение "Ляв Поглед" в лицето на журналиста д-р Румен Петков.

На днешното си заседание коалиция "Левицата" взе решение да започне подписка за запазване на националния празник денят на възстановяването на българската държавност, денят на Освобождението - 3 март.