"3 март много отдавна е разделяща дата в българската история. Колкото повече българската демокрация се развива, толкова повече трябва да търсим поводи за обединение, а не за разделение", заяви депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер в предаването "120 минути" във връзка с предложението 24 май да стане национален празник.

Според него националният празник е проблемна дата, защото нямаме ясно съгласие до каква степен българската история се е развила и в каква посока.

"На нас ни се струва, че сега, когато изглежда, че има конституционно мнозинство и съгласие в парламента, е важно да си погодим кой е един национален празник, който може да обедини българското общество и неговото минало, и неговото бъдеще", добави той.

По думите му е хубаво да има дебат.

"Делото на Кирил и Методий, кирилицата като символ на просветата и литературата, но и символ на образование и иновациите е чудесен символ, който да обединява миналото и бъдещето на България", посочи Лорер. 

По думите му основен акцент в предложените промени в Конституцията си остава правосъдната реформа.

"Ако не бяха огромните усиля на ПП-ДБ, тя можеше да не се случи. Сега имаме шанс да излекуваме генетичния ефект на Конституцията, която създава една безконтролна прокуратура. Това е есенцията на промяната", подчерта депутатът от ПП-ДБ. 

"Изолираме напълно функциите на държавния глава по избора на главен прокурор. Но не мисля, че това е същественото в промяната. Основната цел е да се създаде независимост на съда, така че да не зависи и да се страхува от прокурори и избраната власт в парламента. От друга страна на прокурорите да им създаде отчетност", заяви Лорер. По думите му основната идея е всевластието на главния прокурор да бъде преустановена и да бъде административен ръководител.

"С ГЕРБ сме единодушни, че институцията служебно правителство трябва да се промени. Политическата нестабилност у нас показа, че създателите на Конституцията не са предвидили, че служебно правителство може да работи с години. Ние смятаме, че европейската практика - редовното правителство да продължи като служебно, е поправилна и по-безопасна за дългосрочните перспективи на демокрацията у нас", посочи Лорер.

По думите му очакват подкрепа от БСП поне в тази част от промените. Той коментира и предложението им да се ограничат мандатите на кметовете на два. Според него "вечните кметове" са явление, което пречи на демократичния процес.

Даниел Лорер коментира, че е слух, че ще се кандидатира за кмет на Варна, защото не бил избран за еврокомисар. "Оставам в българския парламент", категоричен бе той.