Президентът за пореден път потвърди позицията си и обясни защо е против да даваме оръжие за Украйна. По думите му  не сме в състояние да отделим от запасите на армията в момента, а и няма да получим нищо в замяна. Той призова политическите сили, които настояват за това, първо да обяснят откъде и кога ще намерят пари и въоръжение на мястото на нашето старо, което евентуално бихме дали за украинската армия.

"Недопустимо е в тази сложна среда за сигурност немалка част от партиите да гледат на Въоръжените ни сили не като гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, а като на донор за Въоръжените сили на Украйна. Това е единственото, което ги интересува, когато се говори за българската армия - как веднага тя трябва да си даде своите оръжия", заяви президентът Румен Радев на годишната конференция на началника на отбраната и след като адмирал Емил Ефтимов представи анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 г.

Още снимки вижте ТУК

По думите му "тази мантра", че с даване на старо руско въоръжение, като ще получим ново в замяна, че ще си решим проблемите с превъоръжаването, е дълбоко несъстоятелна. Радев обясни, че дори и да получим в замяна ново въоръжение, то ще е безкрайно недостатъчно за нуждите от превъоръжаване на Въоръжените ни сили, като добави, че "този прозорец е вече затворен".

"Някои държави получиха по такива сделки 15 танка - какво са 15 танка на фона на цялата необходимост?!", попита президентът и върховен главнокомандващ.

Снимка: БТА

 

Президентът отбеляза, че на практика ние заменяме едни стари оръжейни платформи с други стари платформи. И даде пример - ако да доставим платформите С-200, С-300, танкове Т-72, самолети МиГ-29, ние трябва да закупим нови и е ясно, че тях държавата ни трябва да заплати.

"Всички хора, които настояват, че с тази концепция "сливи за смет" ще се решат проблемите с превъоръжението, трябва да могат да се изправят пред обществото и да отговорят - кога и какви точно платформи бихме получили като замяна, кога ще обучим личния състав и как можем да ги поддържаме. Кога ще могат да бъдат предоставени нови такива платформи, защото най-малкият срок е поне три години, колко ще ни струва", обобщи още Радев.

Преди дни от ДБ настояха страната ни да предостави на Украйна ракетна система С-200 и обвиниха, че президентът обслужва интереса на Кремъл.

"Вече измина година от бруталната руска агресия в Украйна, която промени драстично средата за сигурност. В тази усложнена среда за сигурност редица рискове прераснаха в заплахи. Като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили съм длъжен да настоявам отбранителният потенциал на Българската армия не да се отслабва в тази сложна обстановка, а да се съхранява и развива", отговори задочно държавният глава.

Той посочи, че в анализа на на началника на отбраната са били отчетени същите проблеми, както и миналата година - недостиг на ресурси и хора, закъсняла модернизация, свръхнатоварен личен състав.

"Искам да поздравя ръководството на щаба на отбраната за това, че с много професионализъм успяха да направят така, че България да бъде първата, която успя да сформира международна бойна група първа от страните на Източния фланг", каза още Радев.

И разкритикува липсата на политическа подкрепа за модернизацията на армията. Но дори и в тази напрегната обстановка парламентът не счете за необходимо да разгледа програмата за инвестиционни разходи на Въоръжените ни сили, коментира Румен Радев.

Снимка: БТА

Радев заключи, че партиите не подхождат с разбиране към необходимостта от развитие на Въоръжените сили. 

"Това е едно от големите предизвикателства пред въоръжените ни сили - дефицитът на разбиране и консенсус в политическата класа за реалната роля и визия за развитие на въоръжените сили, за тяхното осигуряване. Недопустимо е в тази изключително сложна среда за сигурност, немалка част от политическите партии да гледат на въоръжените ни сили не като гарант за териториалната цялост и сигурност на страната, а като на донор за въоръжените сили на Украйна".

От своя страна министърът на отбраната Димитър Стоянов обясни, че не очаква страната ни да получи средства до края на годината от европейския фонд European Peace Facility (EPF) за предоставената техника и хуманитарна помощ на Украйна, за което страната ни е кандидатствала през януари.

В годишната конференция на началника на отбраната участва още и висшият команден състав на Българската армия. 

Снимка: БТА