Президентът Румен Радев отвърна на думите на премиера Бойко Борисов от вчера, че "старите ченгета" са започнали акция "Пречупване", насочена срещу ГЕРБ.

"Искам да ви уверя, че полагаме огромни усилия и боят по контрабандата не само няма да спре, но виждате издиханията им и яростната агресия с жълти, лъжливи и всякакви новини, но изобщо няма да им се дадем", категоричен бе Борисов.

"Акция "Пречупване" не може да има успех, ако правителството не си пречупи собствените виждания за това що е то правова държава и върховенство на закона, що е то корупция и как се развъжда тя у нас, що е то престъпност и как трябва да се борим с нея", отвърна днес президентът пред журналисти в авиобаза "Граф Игнатиево" в Пловдив.

Той опроверга изнесените данни от ГЕРБ, че именно през времето на служебното правителство, назначено от него, сивият сектор у нас е придобил голяма сила. Абсолютно невярно е това, категоричен бе държавният глава, който призова управляващите да подкрепят твърденията си с реални цифри.

"Служебното правителство събра 600 милиона, нека кажат къде са", заяви той и изтъкна, че са събрани просрочени вземания от много години, особено в сферата на енергетиката.

"Това ме навява на мисълта, че там нарочно не са търсени тези вземания от определени компании. Направете подробна справка, аз мога да ви я дам", коментира президентът.

По думите му, за разлика от мониторинговите доклади досега, най-сетне Европейската комисия е отговорила на нашите амбиции за членство в Еврозоната вече съвсем откровено и даже грубо, че има нужда от реални реформи.

"Жалкото е, че натискът за реални реформи идва като принуда отвън, а не по вътрешно убеждение и усещане за дълг на българското правителство към собствените граждани. Крайно време е правителството да разбере, че лобирането навън за членство в Шенген и Еврозоната няма да има никакъв успех, ако не се вземат крути мерки тук, вътре, за справяне с корупция и бедност", добави Радев.

Той коментира и скандала с чумата по животните.

"Очаквам политика, чиито грешки да не се изкупуват с оставки, които нямат никакво значение за хората в Странджа", каза президентът по повод решението на премиера да бъдат уволнени зам.-министър на земеделието и трима чиновници заради чумата по животните.

По думите на държавния глава протестът, за който вчера бе обявено, че е постигнал успех за хората в Странджа, не кореспондира с техните нужди и тяхното виждане как да възстановят поминъка си.

"Този протест само послужи за отслабване на напрежението, но проблемите остават и те растат", подчерта Радев.

Според него тук става въпрос как тези хора, загубили своя поминък, ще го възстановят, как ще имат стимул да останат в този регион, където това е единственото им препитание.

"Крайно време е държавата да се замисли за една устойчива политика", каза още той.

Попитан дали тази политика трябва да се дискутира на ниво Консултативен съвет по национална сигурност, президентът отговори, че първо трябва да се изчака и да се види какви са резултатите на правителството по отношение на кризата и дали то ще помогне реално на тези хора да се справят с нея, а не "просто да хвърлят едни пари към тях", защото това не решава въпроса.

"Защото тези парите са недостатъчни да компенсират реалните загуби и бъдещи ползи. Защото в този регион трябва да се приложат всеобхватни мерки", изтъкна Радев.

По повод причината да бъде в авиобазата пък президентът и върховен главнокомандващ заяви:

"В деня на вярата ми се иска да вярвам, че летците ще имат най-после нови самолети".