Президентът Румен Радев се срещна в Ямболско с животновъди, чиито стада са засегнати от огнището на чума.

"Трябва да има диалог. Тази празнина, която се получи между хората и властта, не може да се запълни с финансови компенсации. Трябва дълготрайна, устойчива политика на държавата за възстановяване на поминъка", категоричен беше държавният глава в Болярово.

Президентът посети града, за да се срещне със засегнатите стопани в района на Странджа и проведе среща с кмета на Община Болярово Христо Христов, в която участваха и кметовете и кметските наместници на Воден, Странджа, Шарково и Крайново, представители на полицията и на ветеринарните служби.

Държавният глава подчерта, че в региона има сериозен проблем, който не се изчерпва само със сектор "Животновъдство".

"Това е проблем за поминъка на хората и тяхната съдба в този беден граничен регион, както и за националната сигурност, държавността и функционирането на нашите институции. Тази празнина, която се получи между хората тук и властта, не може да се запълни само с финансови компенсации. Трябва дълготрайна, устойчива политика на държавата за възстановяване на поминъка на тези хора", добави Румен Радев.

Снимка: Президенството

Президентът призова правителството да обърне внимание на проблемите на хората, така че те да почувстват държавата на своя страна.

"Очаквам най-сетне да има един продуктивен диалог, не може само с механичен подход, механично изтребване на животните и механично даване на пари до следващата криза", каза още президентът.

Той бе категоричен, че абдикирането на държавата от много важни функции като наблюдение, профилактика, карантина и пристъпването към крайната и най-лесна мярка - просто унищожаване на животните, не е решение.

Попитан дали ситуацията налага да бъде свикан Консултативен съвет за национална сигурност, президентът заяви, че всички последствия от това заболяване трябва да бъдат ограничени по възможно най-бързия и ефективен начин и е нужно първо да се оцени как ще бъдат извършени тези дейности и какви дългосрочни стъпки ще бъдат предприети за възстановяване и стабилизиране на поминъка на местните хора.

Представителите на местните власти призоваха за възможно най-бързо възстановяване на традиционния поминък, какъвто е животновъдството в засегнатите места, за да не се допусне обезлюдяване на района и поискаха юридическа помощ за запазване на субсидиите за използваните пасища. Отправен беше и апел за осъществяване на програмата "Странджа-Сакар", в която са включени проекти за 70 млн. лева за развитието на пограничните райони.

Снимка: Президенството

Нова положителна проба в района

В село Факия обстановката е спокойна, жандармерия няма, има само пункт за дезинфекция и проверка на автомобилите. Кметът Ангел Ташев отрече слуховете за напрежение и добави, че се чакат резултатите от взетите проби, предаде bTV.

В съседното село Момина църква има информация, че е открита положителна проба.  Животновъдите в района са в безизходица.

"От един месец вече нито мляко ни взимат, нито имаме право да продаваме животни и загубите са огромни", сподели овцевъдът Никола Тагавов.

Преди 7 години, когато в Странджа пламна шап, стопаните успяха с протести и писмо до Еврокомисията да спасят част от животните си.