Пловдивският митрополит Николай освети новоизграден параклис на "Свети Великомъченик Мина"В авиобаза Граф Игнатиево. Това стана в присъствието на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, по чиято инициатива е изграден храмът. Проектът е изпълнен със съдействието на дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет и Пловдивска света митрополия, предаде БТА.

Снимка: Президентство

"Днес е ден на вярата, която ни завещаха нашите ветерани и учители, вярата на поколенията, които градяха реактивната авиация, вярата в победата на летците, вярата в бъдещето на България. Днес е паметен ден, от това място, където започва въздушният суверенитет на България, тази вяра най-сетне има своя храм", каза в словото си държавният глава, след като прие строя.

Той благодари на хората, помогнали за изграждането му. И добави, че с отправена от владиката молитва се дава сила и вяра на българските летци, които пазят небето на България, да се справят с трудностите и с "убийствено малкия нальот, който тегне като прокоба вече дълги години" и да се връщат с победа след всеки полет.

Снимка: Президентство

"Да дава вяра, че тази база най-сетне ще има нови и модерни самолети, да дава вяра на семействата и вяра, че паметта за онези, които не се върнаха няма да изтлее. Вярата в собствените сили, в човека до теб, в правота на каузата са в основата на всичко", каза още Радев и добави, че изборът за мястото на параклиса не е случайно.

"За нас това не само молитвен дом, защото параклисът във войскови район има и друго значение - той е символ и знак, че в обществото се възражда връзката между армията и духовенството. Този параклис е и потвърждение за възстановяване на вярата, като един от стожерите на българския боен дух, с който нашата армия е била успешна и непобедима", каза пък командирът на авиобазата бригаден генерал Димитър Петров.

Той подари на президента снимка-спомен от преди 10 години, когато той е бил командир на базата и е мерил и избирал мястото за параклиса. Генералът му благодари, че не е забравил и въпреки трудностите не се е отказал от това днес този параклис да го има. От своя страна президентът подари икона на Свети Мина.

Снимка: Президентство

Той разказа, че си спомня деня, когато е застанал пред военния състав за да поеме командването на авиобазата.

"Никога не съм се разколебавал в своите решения, защото вярвах безпределно във вас", обърна се той към военните.

На събитието присъстваха още командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, високопоставени лица от администрацията на президента, командири на военни формирования и др.