Започва проверка на всички мостове в страната, съобщиха от Министерския съвет. Състоянието им ще бъде проверено, за да бъдат идентифицирани специфичните проблеми по тях и да се потърси максимално бързо решение, заяви премиерът акад. Николай Денков в парламента.

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков вече възложи на председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" да организира проверки на мостовите съоръжения и да подготви доклад в срок до 45 дни.

Електричеството и водоподаването в бедстващите региони вече са възстановени. Пречиствателната станция в Царево работи, но водата все още може да се използва само за битови нужди.

"С помощта на БЧК и армията е доставена всякъде и питейна вода", увери акад. Денков.

Започна подготовката за изграждане на временен мост при Царево, по който ще се пренасочи трафикът от разрушения мост към Варвара. Общо 12 моста трябва да бъдат поправени. За момента оценката на щетите възлиза на около 30 млн. лв. Сумата е налична във фонда за бедствия и аварии.

Междуведомствена експертна комисия, сформирана днес със заповед на премиера, трябва да огледа щетите и в 14-дневен срок да представи доклад с основните причини за трагедията в община Царево и препоръки за избягване на подобни трагедии в бъдеще.

Източване на Потурнашки язовир в община Царево

Снимка: БТА

Министърът опроверга твърденията, че язовирите - "Хаджи Яне" и "Потурнашки", които са в непосредствена близост, са с откъснати страни. Те са минали през технически прегледи на 23.06.2023 г. Сега по тях има поражения в резултат на наводнението от последните дни. Водата от двата язовира ще бъде изцяло източена, за да бъдат ремонтирани язовирните стени и да се предотврати възможно последващо бедствие.

360 речни участъка на територията на страната ни са с намалена проводимост на водата, застрашават живота на населението и са с висок приоритет за финансиране, съобщи пред депутатите премиерът.

Той цитира доклад от служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, постъпил в Министерския съвет на 13.10.2022 г. Седем от тези участъци са в община Царево, но само за един са осигурени средства за ремонт - този в село Кости.

"През декември 2022 г. и април 2023 г. служебното правителство отпуска над 60 млн. лв. за 93 обекта за предотвратяване, овладяване и преодоляване на бедствия. С тези средства са финансирани само 10 от посочените 360 рискови участъка в този доклад. Проблемът е идентифициран, но той изисква сериозно финансиране и време, за да бъдат обезопасени тези 360 обекта, доколкото е възможно", заяви премиерът.