Проверката ще обхване периода от август 2009 до март 2013 г., който съвпада с управлението на правителството на Бойко Борисов. Решението на парламента бе взето единодушно, с 206 гласа "за".

Повод за проверката е случай от миналото лято, когато аматьорският футболен отбор на Бойко Борисов беше превозен до Варна с правителствен самолет.

Комисията трябва да провери кога, по какви дестинации, с каква цел, в какъв състав и с какъв разход на финансови средства са били ползвани въздухоплавателните средства на авиоотряда и военното министерство.

В състава на анкетната комисия, която ще работи един месец, влизат осем депутати, избрани на паритетен принцип - по двама от всяка парламентарна група. Председател на комисията е Венцислав Лаков от "Атака". Представители на левицата ще бъдат Антон Кутев и Жельо Бойчев, на ГЕРБ - Владислав Горанов и Ивайло Московски, "Атака" излъчиха и Маргарита Николова, а ДПС - Йордан Цонев и Рамадан Аталай.

По време на дебатите бившият министър на транспорта Ивайло Московски предложи обхватът на проверката да бъде разширен:

Да стане ясно и по време на Тройната коалиция - какви самолети бяха поръчвани, на каква стойност, и какви усилия направи ГЕРБ, за да намали щетите”, обясни той.

Продложението обаче не беше прието от мнозинството.

Председателят на комисията Венцислав Лаков пък каза, че ще търси информация за хората, които са пристигали в България с български правителствени и военни самолети, за да стане ясно "колко пари са били прахосани заради прищевки".

Коментарът на бившия премиер

Бойко Борисов каза, че не се притеснява заради проверката и посочи, че ГЕРБ са подкрепили създаването на комисията единодушно, като се надяват в предмета на работата й все пак да бъдат включени и двата еърбъса, закупени от предишното правителство.

"Бистришките тигри" и други скандали

През август 2012 г. пресата съобщи, че футболният отбор "Витоша" (Бистрица), известен като "Бистришките тигри", в който играе Бойко Борисов, е летял до Варна с държавния "Еърбъс" за среща с "Чавдар" (Етрополе) на тогавашния депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

Официално полетът е бил поръчан и платен от БФС, като самият Борисов съобщи, че е струвал около 20 000 лв.

Тогава стана известно, че "Авиоотряд 28" изпълнява и частни поръчки, макар да няма лиценз за това, защото самолетът имал нужда от летателни часове, а бюджетът – от постъпления.

Лично Борисов заяви, че пуска правителствените самолети на който ги поиска, защото се чуди какво да ги прави.

Само за първите 10 месеца на миналата година "Авиоотряд 28" е получил 780 000 лева само за полетите на Бойко Борисов.

Миналата седмица bTV съобщи, че писмените заявки за полетите на бившия премиер са унищожени. Генералният директор на авиоотряда кап. Пенчо Пенчев обаче отрече да е скрита информация.