Протестът срещу възобновяването на доставките от "Газпром" се сля с митинг-шествието в чест на Деня на независимостта на Украйна. Стотици хора развяха украински знамена и български знамена пред сградата на президентството. Гражданите се обявиха срещу преговорите за руски газ и изразиха подкрепата си към украинския народ. Събитията тази вечер се организират във Фейсбук под наслов "#ГАZwithme, седмица III, и мирно шествие за свобода и независимост".

Сред организаторите на протеста срещу намерението на служебния кабинет да възобнови доставкиите от руската газова компания са "Демократична България" и сдружението "Боец".

"Трета поредна сряда тук се събират хора, които не желаят България да се връща обратно в опасната орбита на рашистка Русия! Не личи правителството на Радев да чува нашите искания! Точно обратното — с всяка изминала седмица решимостта им да ни вкарат в нов дългосрочен договор с "Газпром" става все по-голяма!", заявиха от "Боец".

Сред ораторите и протестиращите бяха лидерът на движението Георги Георгиев и бившият депутат от ДБ Мартин Дмитров, Асен Генов и лекарката от ДБ Таня Андреева, кандидат за депутат, която написа в социалната мрежа по повод убийството на Даря Дугина:"Каквото повикало, такова се обадило - руска поговорка от Александър Дугин", след което изтри поста си и се извини.

Снимка: БТА

Снимка: Булфото

"Решението е азербайджански газ, пускане на въпросния интерконектор, газова свързаност с Турция и Гърция, където има свободни количества", каза Мартин Димитров.

"Протестираме срещу абсурдното решение на правителството за възобновяване на преговорите с "Газпром" за взимане на руски газ", коментира пред БТА Александър Герасим. Той носеше украинско знаме в подкрепа на "нашите украински братя" и на тяхната "нова независимост", която, по думите му, трябва да извоюваме заедно с тях.

"Смятам, че България трябва да прекрати всякакви отношения с Русия", добавии друг протестиращ, Евгени Добрев. Той каза, че протестира както по политически, така и по прагматични причини. "Не искам да плащам скъпо за руски газ", каза Добрев. "Тук сме да почетем и националния празник на Украйна, и да подкрепим нашите братя", отбеляза той.

За понеделник пък е планирана блокада на сградата на Министерския съвет.

"БОЕЦ призоваваме свободните граждани да ни помогнат ефективно да блокираме Министерски съвет, да получим оставката на министър Росен Христов и да предотвратим срамните преговори с бухалката на Путин! С терористи не се преговаря!", се обръщат те към гражданите с апел да ги подкрепят в блокадата.

Хората, дошли пред президентството, призоваха за солидарност с Украйна и настояха за изпращането на военна помощ на украинския народ. Категорични са, че Русия упражнява натиск върху България със спирането на доставките на газ и цели дестабилизация на страната ни, съобщава БНР. Протестиращите са съпричастни с трагедията на хиляди украински семейства, пострадали от войната.

Снимка: Булфото

Мирният протест премина по маршрут от "Дондуков" 2 по площад "Независимост", към бул. "Княгиня Мария Луиза", бул. "Александър Стамболийски" до паметника на украинския поет Тарас Шевченко на площад "Възраждане", където бяха положени цветя.

Организаторите на шествието написаха във Facebook:

"Сега Украйна воюва, за да защити своята свобода и независимост, и както е казал Апостолът на свободата Васил Левски за България "така щото да бъдем равни на другите европейски народи". Украйна губи своите най-добри синове в една неравна, но справедлива битка и всяка помощ - физическа или морална е добре дошла. Защото братството между народите не е въпрос на декларации и високопарни изказвания, а именно на това да подадеш ръка и да помогнеш тогава, когато това е нужно".

Снимка: БТА

Митинги, шествия и благотворителни базари с хепънинги за празника на независима Украйна имаше и в други градове на страната - във Варна, Пловдив, Бургас, Банско и Стара Загора.

Още снимки вижте тук

Снимка: БТА

Снимка: БТА