Граждани се събраха на демонстрация пред фонтана на президентството. Събитието тази вечер е организирано във Фейсбук под наслов #ГАZwithme Седмица II. На излизане от президентството държавният глава Румен Радев беше посрещнат от тълпата със скандирания "оставка". 

Организаторите на протеста изразиха опасенията си, че служебният кабинет, избран от президента Румен Радев, иска да обвърже България с руския гигант "Газпром".

Искането ни е да не се водят преки преговори и сключват договори с "Газпром", каза за БТА Атанас Шарков, един от организаторите на протеста. Ние сме част от европейския енергиен пазар и това, което е достъпно за другите страни в Европа, е достъпно и за нас, допълни той.

Целта на нашето събитие е да създадем отворен граждански формат за контрол и прозрачност към служебното правителство, каза Шарков. Всяка седмица, следейки неговите действия, да задаваме актуални въпроси, с които да постигаме по-високо ниво на прозрачност и отговорност от страна на правителството, уточни той.

Миналата седмица организаторите поставиха седем въпроса на служебния кабинет, сред които за доставките на газ, изборите, отбраната на страната, помощ за украинските бежанци, екстрадирането на обявил се против войната в Украйна руски гражданин, Крим.

Граждани тази вечер носеха плакати с надписи "Последно раздаване за Радев", "Рубладжии, вие загубихте в живота, ще загубите и в борбата за пари", "Слуги на Путин, изчезвайте с мръсна газ".

Снимка: БТА

Не бива да се всява някакъв хаос и страх, че ще влезем в сериозна криза, каза пред журналисти бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Снимка: БТА

България може да се справи, има достатъчно средства в хазната, допълни той. Кремъл не се съобразява с търговски договори и е наивно да смятаме, че едно подновяване на договор с "Газпром" би гарантирало в някаква степен енергийната сигурност на България, смята Сандов.

Той изрази надежда, че служебното правителство ще бъде ориентирано единствено към гарантиране сигурността на доставките, "такива, каквито нашето правителство успя да осигури". Редно е да бъде подписан договора с първите количества газ и първите танкери, които гарантират на България до ноември, декември месец, а и до февруари, имайки предвид и азерския газ, който ще потече през интерконектора, допълни Сандов.

Снимка: БТА

България би трябвало да погледне повече към своята енергийна ефективност, каза бившият министър и отбеляза, че най-големият потребител на газ в България е "Топлофикация София". Според него геотермалната енергия може да бъде приложена и така да я спаси от фалит.

Снимка: БТА

Като правителство наложихме доста сериозна подкрепа за бизнеса и потребителите, когато говорим за енергоносители и плащане на таксите, отбеляза Сандов. Мораториум на подобен тип цени не е най-доброто решение, коментира той.

Снимка: БТА

Едно от исканията на протестиращите пред сградата на президента е незабавното пускане на интерконектора с Гърция. Протестиращите се обявяват за даване на гаранции за независимост от Руската федерация.