С митинг пред сградата на МВР и кратка блокада на Орлов мост тази вечер протестиращи от Гражданско движение "БОЕЦ" и "Правосъдие за всеки" поискаха оставката на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Протестът започна пред вътрешното министерство, където участниците скандираха "Оставка" и "Мафия". 

После протестиращите продължиха с шествие към възловата артерия в центъра - Орлов мост, и блокираха движението.

Още снимки вижте ТУК>>

Недоволните от присъствието на Калин Стоянов начело на вътрешното ведомство носеха плакати с изрисувани калинки.

Сред протестиращите заедно с лидера на "Боец" Георги Георгиев бяха и бивши депутати от ПП-ДБ, като ексминистърът на земеделието Иван Христанов, който напусна ПП и направи своя формация, зеленият активист Тома Белев, както и съпартиецът му от Зелено движение и бивш екоминистър Борислав Сандов.

В протеста се включи и бившият общински съветник от ДБ Методи Лалов, както и бившият депутат от ДБ, сега адвокат - Петър Славов. 

Славов коментира с ирония, че ако има оставка на Калин Стоянов, то вероятно сега се готви замяната му със Стоян Калинов, вероятно някой от заместниците му или друг, но той ще е копие на "този, които се опитваме да заменим, не трябва да се допуска това". Според него вътрешният министър е трябвало да бъде извикан пред ресорната парламентарна комисия, където да даде обяснения, цитира го БТА.

Снимка: БТА

Борислав Сандов пък заяви, че е необходима реформа в МВР. По думите му полицаите са използвани като щит за "политическата кожа" на един човек. Той добави, че на Калин Стоянов му е поискана оставката от най-големите политически сили в парламента, както и от президентството, като е останало гражданите да излязат и да го принудят да си я даде.

Снимка: БТА

Според Георги Георгиев от "БОЕЦ" е време начело на МВР да застане гражданска кандидатура, подкрепена от граждански организации. "Няма кой друг освен гражданите да защитим своите гласове и провеждането на честни избори", каза Георгиев.

За кратко време идващите коли от бул. "Цариградско шосе" бяха отбивани по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Свободни коридори бяха осигурени за автобусите от градския транспорт.

Снимка: БТА

На мястото имаше екипи на полицията, които регулираха движението.

Снимка: БТА

По-рано днес вътрешният министър Калин Стоянов отказа да се оттегли от поста с аргумента, че има политически щения за овладяването на системата на вътрешните работи. Присъствието му в проектокабинета на Горица Грънчарова - Кожарева стана причина президентът Румен Радев да откаже да издаде указ и да я освободи от номинацията на служебен премиер. 

Снимка: БТА

Ден след това за смяната на Калин Стоянов призова и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви, че е недопустимо вътрешен министър да издига юмрук срещу президента по време на полицейски протест. 

Снимка: Булфото

Срещу оставането на Стоянов в правителството са и всички останали парламентарни партии, като единствено лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски укори президента, че е погазил Конституцията и покани Стоянов за кандидат-депутат в своята листа, ако евентуално бъде сменен. 

Снимка: БТА