Обвиненията са за длъжностно престъпление и безстопанственост, като става дума за сума над 400 000 лева.

Здравният министър в оставка е обвинен във връзка със скандала с турските ваксини. Арнаудова обясни, че Москов, в съучастие със заместник-министъра на здравеопазването Адам Персенски, който също стана обвиняем по-рано днес, са целели да набавят облага за Министерство на здравеопазването на Турция. От техните действия са настъпили значителни вредни последици както от имуществен, така и от неимуществен характер.

Москов пристигна в столичното следствие около 16.30 ч., след като бе призован миналата седмица. След като излезе той заяви:

"Не разбирам къде е моето финансово прегрешение. Нямам ни най-малко притеснения в някое от действията си. Щях да бъда притеснен, ако не бях подсигурил да бъде изпълнен имунизационният календар. Това ме обиди".

Скандалът с ваксините избухна през 2015 година, когато Турция дари на България 100 000 дози от 5-валентната ваксина „Пентаксим“ срещу хепатит „Б“, която обаче се оказа забранена за ползване у нас.

Още тогава от Министерството на здравеопазването обясниха, че тя ще остане на склад в случай на засилен бежански натиск.

В замяна на това дарение, България пое ангажимент да дари на Турция 5 000 000 дози произведени у нас ваксини срещу туберкулоза.

В началото на тази година прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с икономическите показатели на бартера. Стигна се до обвинението в безстопанственост на Росен Алексиев.

Служителят в здравната фирма за производство на ваксини „Бул био“ е обвинен за откритите над 1 милион неетикирани ампули с ваксини срещу тетанус и дифтерия по поръчка на турската фирма "Тюрк илач", произведени в база на търговското дружество в Люлин, която не е имала разрешение за тази дейност.

От началото на скандала до днес Петър Москов твърди, че с бартера е бил защитен националният интерес, че България не е ощетена финансово, а със сделката е бил гарантиран имунизационният календар.

НА ФОКУС: Петър Москов - експерименти и скандали