Той престоя в сградата на столичното следствие по-малко от час. На излизане Персенски коментира, че няма нищо притеснително и че става дума за дарените ваксини на Турция, срещу които България получи други, съобщи БТА.

Адвокатът му Елмира Исмаил коментира, че Персенски е обвинен в длъжностно престъпление, което представлява особено тежък случай, заради стойността на ваксините. Според зам.-министъра препаратите струват между 300 и 400 хил. лв.

"Разследването е около сто тома", коментира Елмира Исмаил и допълни, че заедно с клиента й са се запознали само с два от тях.

Около 16.30 ч. в сградата на столичното следствие пристигна и здравният министър Петър Москов. Прокуратурата му повдигна три обвинения.

Скандалът с ваксините избухна през 2015 година, когато Турция дари на България 100 000 дози от 5-валентната ваксина „Пентаксим“ срещу хепатит „Б“, която обаче се оказа забранена за ползване у нас.

Още тогава от Министерството на здравеопазването обясниха, че тя ще остане на склад в случай на засилен бежански натиск.

В замяна на това дарение, България пое ангажимент да дари на Турция 5 000 000 дози произведени у нас ваксини срещу туберкулоза.

В началото на тази година прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с икономическите показатели на бартера. Стигна се до обвинението в безстопанственост на Росен Алексиев.
Служителят в здравната фирма за производство на ваксини „Бул био“ е обвинен за откритите над 1 милион неетикирани ампули с ваксини срещу тетанус и дифтерия по поръчка на турската фирма "Тюрк илач", произведени в база на търговското дружество в Люлин, която не е имала разрешение за тази дейност.

От началото на скандала до днес Петър Москов твърди, че с бартера е бил защитен националният интерес, че България не е ощетена финансово, а със сделката е бил гарантиран имунизационният календар.

НА ФОКУС: Петър Москов - експерименти и скандали