Роденият през 1970 г. анестезиолог, който е и един от учредителите на ДСБ, влезе в Министерство на здравеопазването с висока заявка. Той се обяви за спешно завършване на електронното здравеопазване, размерът на здравната вноска да се запази, ясни промени в Спешната помощ, а заплатите на работещите там да се увеличат с 25 до 30% в рамките на една година.

За две години обаче експериментите на Петър Москов доведoха до поредица от скандали.

Първи скандал - Спешна помощ

Само месец, след като седна в креслото на здравния министър, Петър Москов се забърка в първия си голям скандал. Той обяви, че eкипи на Спешната помощ няма да реагират на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана тяхната сигурност.

"Ако някой е избрал да живее и да се държи като скот, получава и правото да бъде третиран като такъв. Всъщност дори дивите животни разбират когато искаш да им помогнеш и не нападат...", заяви тогава здравният министър.

Изявлението му предизвика грандиозен скандал в парламента, а от Българския Хелзинкски комитет сравниха риториката на Москов с тази на Хитлер. Здравният министър бе обвинен, че е фашист и ксенофоб.

Вторият скандал избухна през март 2015 г., когато уволнен болничен директор се закани да съди д-р Москов за клевета и обида, защото заявил, че няма да допусне такива като него да упражняват лекарската професия и го нарекъл "престъпник".

През май 2015 г. по повод критиките за увеличението на здравните вноски, той заяви, че дневната доза ракия на някои хора струва повече от здравната им осигуровка от 16,80 лв. на месец. Москов препоръча на неплащащите здравни осигуровки да спрат кафето и цигарите за 3 дни. Той пресметна, че те струват колкото задължението към НЗОК.

Същевременно проектът на министъра за приватизация на лечебни заведения срещна лют отпор и той се принуди да го оттегли, за да търси максимална подкрепа за реформите.

Кризата с детските ваксини

Страната ни беше пред имунизационна криза, след като двете фирми-производителки на задължителните у нас ваксини не се явиха на обявения търг. В края на април 2015 г. заради недостатъчно ваксини бяха спрени и реимунизациите.

Здравният министър обяви, че Турция дарява 100 хиляди пет-и шествалентна ваксини на България за осигуряване на детския имунизационен календар.
След появилите се в медиите информации, че ваксините са опасни, Петър Москов се опита да "размагьоса" родителите. Той обяви кампанията за "мръснишка", а информациите за опасната ваксина - за атака както срещу здравното ведомство, така и вече срещу националната сигурност.

През януари 2016 г. прокуратурата обаче спря турските ваксини от употреба, а БСП и ДПС обявиха, че ще искат вот на недоверие. Петър Москов отново заяви, че ваксините са безвредни и съзря политически спекулации по темата, които квалифицира като "долни и нечовешки".

Той бе извикан и пред депутатите, които пък решиха два пъти годишно здравният министър да внася доклад в здравната комисия в НС за осигуряването на нужните ваксини за изпълнение на имунизационния календар.

На 19 февруари първият вот на недоверие към кабинета "Борисов" 2 заради провал в политиката на здравеопазване не мина.

През април обаче прокуратурата образува досъдебно производство за дарените от Турция ваксини „Пентаксим“ и „Еувакс“. Главният прокурор обясни, че предмет на разследване представлява не това дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им, а въпроси свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа на ваксини.

В края на септември от МЗ съобщиха, че директорът на държавната фирма за производство на ваксини "Бул Био" Любомир Димитров е освободен от поста. Причината е доклад след проверка, извършена от Инспектората на МЗ, в който са посочени констатирани нарушения.

На 17 ноември прокуратурата повдигна обвинения на Росен Алексиев от "Бул Био" във връзка с открити от Софийска градска прокуратура ампули "Тетадит", които са били произведени в база на търговското дружество в "Люлин", която няма дадено разрешение там да се произвеждат ампули.

По неофициална информация Петър Москов е призован да се яви в Столичното следствие и най-вероятно ще му бъде повдигнато обвинение.

Данък "вредни храни"

През есента на 2015 г. Москов разпали нови страсти с т.нар. данък "вредни храни", който обяви заедно със спортния министър Красен Кралев. Проектоналогът обаче скара държава, бизнес и синдикати. Чуждестранни организации у нас също се обявиха срещу данъка, а отрицателно мнение изрази и Министерство на икономиката.

Една година, след като Москов пое здравеопазването, той бе изправен и пред дилемата партия или правителство. Това стана, след като ДСБ обявиха, че излизат в опозиция и го призоваха да се оттегли от поста. Здравният министър обаче отказа и си подаде оставката от ръководството на партията.

Съдебни решения и протести

Началото на март 2016 г. донесе поредния удар срещу реформата на здравния министър, след като Конституционният съд отмени промяната в Закона за здравното осигуряване. Критериите за разделяне на здравната помощ на основен и допълнителен пакет трябва да бъдат записани в закон, а не в наредба, оповестиха магистратите.

Опозицията призова Москов да "си вдига чукалата и да се изнася", но премиерът Бойко Борисов лаконично заяви: "Има много да чакат. Естествено, че продължавам да подкрепям министър Москов".

Българският лекарски съюз обаче обяви, че няма да подпише Националния рамков договор за 2016 г., а личните лекари в цялата страна започнаха протести, недоволни от системата като цяло, както и от здравната реформа на министъра Петър Москов. Недоволството на джипитата бе срещу новите правила, по които трябва да работят и от орязания бюджет.

Отговорът на здравния министър отново бе, че няма да даде оставка, защото в основата на лекарския протест стояли хора с някакви интереси.

Пръстовият отпечатък

Въвеждането на пръстовия отпечатък във всички болници и аптеки, както и при личните лекари, която министърът определи като "внезапна смърт за мошениците", бе обявено в края на 2015 г.

Съсловните организации бяха против, а през лятото на 2016 г. имаше поредица от протести и искания за оставката на здравния министър.
Въпреки съпротивата, от 1 ноември задължителната регистрация с отпечатък влезе в употреба.