Според ГЕРБ Азис, който е кмет на Кърджали от 2003 г. до момента, е нарушил закона и е извършил документна измама, издавайки разрешение за изграждане на търговски обект върху зелена площ в кв.”Байкал”.

Става дума за монтаж на сглобяем павилион тип ЛОК на площ от 220 кв. м върху общински терен, без предварително изготвена и одобрена от главния архитект на Кърджали схема и без съгласието на собствениците на съседния имот.

Жителите на квартала са събрали 90 подписа срещу започналото неправомерно застрояване, които са внесли в приемната на народния представител от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Тя е категорична, че ще сезира прокуратурата за допуснатото грубо нарушение на Закона за устройство на територията, който забранява използването на озеленени площи за други цели, и на Наредбата за реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения на градското обзавеждане, според която разрешенията за поставяне се издават от главния архитект, а не от кмета на общината. Също така площта на преместваемите конструкции не трябва да надвишава 4 кв.м.

Подписаният от кмета Хасан Азис документ е от 20 май 2014 година и е издаден в полза на местна фирма-доставчик на хранителни продукти за детските заведения, на която общината дължи пари.

Година по-късно, през март 2015 г, без търг, каквато е процедурата за отдаване на имоти публична общинска собственост, с въпросната фирма е сключен договор за ползване на терена, върху който се твърди, че „е поставена временна постройка тип ЛОК“.

Изкопните работи обаче започват едва тази пролет и предизвикват спонтанната протестна реакция на местните жители. Хората са категорични, че няма да позволят застрояването на тревната площ и ще настояват виновните да понесат отговорност.

Цвета Караянчева ще иска спешна проверка по случая.

През април 2012 г. Върховна касационна прокуратура прекрати делото срещу кмета на Кърджали Хасан Азис за „Водното огледало”. Той беше обвинен в опит за измама при отчуждаването на имот в рамките на "Водното огледало". Твърденията бяха, че умишлено е опитал да заблуди бившите министри на регионалното развитие Асен Гагаузов и на финансите Пламен Орешарски за действителната стойност на проекта.