Служебният министър на образованието проф. Николай Денков не скри, че е изненадан от хода на ректора на Софийския университет да се впусне в президентската надпревара. Самият проф. Денков преподаваше там преди да бъде назначен от президента в служебния кабинет.

"До голяма степен ме изненада, защото той лично има пълно право да се кандидатира, но не очаквах човек, който от нашите среди ще бъде кандидатът на ГЕРБ. Това, което ме притеснява, е, че се вижда, че системата на висшето образование е силно ангажирана с тази кандидатура на ГЕРБ", заяви министърът по БНТ.

Той подчерта, че през последните години висшето образование "успя да се опази за разлика от средното образование".

"С този акт ние също ще имаме проблеми", коментира той от гледната точка на професор от академичните среди и от екипа на СУ. "Ще има преплитане между борбата за печалба на авторитет, както за него лично така и за университета", добави още проф. Денков.

"Проф. Анастас Герджиков не е кандидатът на ГЕРБ за президент, а на част от академичната общност в България", опонира задочно също в ефира на обществената телевизия ПР експертът Нидал Алгафари. "От ГЕРБ можеше да издигнат Борисов, Дончев и Захариева, но знаят, че трудно биха могли да спечелят", припомни той.

"Тактиката на ГЕРБ проработи - намериха обединител в лицето на проф. Герджиков", смята експертът по изборни кампании. Той предрече, че "ще има битка за твърдите ядра, за младите, за старите, за тези, които не са гласували".

Един бивш министър на образованието пък от правителството на НДСВ в периода 2001-2003 г. влезе в Инициативния комитет на проф. Герджиков. Проф. Владимир Атанасов, чийто заместник-министър беше проф. Герджиков преди 18 години, отхвърли спекулациите, че ректорът е бил в кабинета "Сакскобургготски" от квотата на ДПС. Владимир Атанасов разкри, че лично той го е поканил и предложил на тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски.

"Проф. Анастас Герджиков олицетворява нещо, което в българското общество не сме срещали - той е човек на консенсуса, на позицията, на мисията. Най-високата социална мисия е образованието, били сме в един екип", каза проф. Владимир Атанасов по bTV. Той не изключва и ДПС да подкрепи кандидатурата на проф. Анастас Герджиков. "Така те няма да изгубят своя политически облик, а ще работят за истинското обединение на нацията", смята проф. Атанасов. От движението обаче се готвят да издигнат свой партиен кандидат и евентуално на втория тур може да подкрепят проф. Герджиков.

Друг от членовете на Инициативния комитет, издигнал проф. Герджиков - Калин Сърменов, коментира по NOVA защо е подкрепил кандидатурата на ректора на СУ.

"Един от основните проблеми в България е разделението. То започна преди 30 години и бе направено съзнателно. Крайно време е, че вече започнахме да разбираме, че не бива така. Трябва да се откажем от политически пристрастия и да се обърнем към това, което засяга всички нас", каза актьорът.

Заедно с него в комитета на проф. Герджиков е и режисьорът Евгений Михайлов.

"Тази кампания е доста лесна за определение. Тя е истината срещу лъжата. Мирът срещу юрука. Зад юмрука на Румен Радев застанаха хора, които харесват този тип поведение. В неговия Инициативен комитет има 27 агенти на бившата Държавна сигурност. Трябва да забравим разделението, което да насаждаме у хората", каза Евгений Михайлов.

"Аз съм истински впечатлен от умното и страшно меко слово на проф. Герджиков за обединение. Година и половина слушам само за разруха и изчегъртване. Младите хора искаха промяна, но те не знаеха, че ще бъдат излъгани", добави Михайлов.