Инициативен комитет с председател Радомир Чолаков представи официално номинацията на проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева за президент и вицепрезидент на Република България.

От коалиция ГЕРБ-СДС вече обявиха, че ще подкрепят кандидатпрезидентската двойка Герджиков-Митева.

"За мен е чест, гордост и отговорност да застана пред вас. Приех тази номинация, защото вярвам, че всеки трябва да плати цената за това, което е получил от родината си. Аз не съм политик, няма и да се превърна в такъв. Аз съм българин, който е готов да плати цената на обединението. Моята цел е да помогна за обединението на всички българи и обединението на нацията. Не съм партиен кандидат и не съм партиен член. Очаквам подкрепата на всички български граждани", започна словото си проф. дфн Анастас Герджиков.

Той подчерта, че обединението не означава обединение на партии, а "... обединението означава да се разбираме по теми в българското общество". Като пример проф. Герджиков даде реформата в образованието.

Професорът припомни, че през 2005 година е внесъл предложение за декларация, която да постави образованието като национален приоритет.

"Нужни са ни нова обществена кауза и нов национален идеал. Аз разчитам на вас и на експертите в различни области, които да ни посъветват по различни теми", категоричен беше той.

Той също изказа високото си мнение за полк. Невяна Митева. "Предпочетохме човек, който е активен и има каузи. Ние няма да водим компроматна война. Кампанията ни ще бъде позитивна. Искам да благодаря на всички ме подкрепиха. Тук има толкова хора на изкуството, че се чувствам изумен. Не знам как да ви благодаря! Благодаря на всички!", добави Герджиков.

"В учебниците по история на България миналото на нашата страна е описано в цялото й величие, но и нейните тежки моменти. Има времена на възход, но и трагични времена. Историята ни показва, че винаги периодите на война са последвани от периоди на мир, а периодите на противопоставяния от времена на мирен и съзидателен труд. Периодите на конфликти са следвани от периоди на спокойствие и сигурност", каза при откриването Радомир Чолаков.

"На 21 ноември 2021 г. в учебника на България ще бъде отворена нова глава. От българите зависи какво ще пише в нея. Може да пише, че е продължил един кратък, но мрачен период на безпътица, на морална, политическа и икономическа криза. Може да пише, че новият период е период на духовността, на сигурност, стабилност и съзидателен труд. Какво ще пише в учебника и какво ще научат бъдещите поколения за нас зависи само и единствено от нас. Със съзнанието за тази отговорност ние от Инициативния комитет за издигане на независими кандидати за президент и вицепрезидент на България представяме пред българското общество нашите кандидати за президент - проф. Анастас Герджиков и за вицепрезидент г-жа Невяна Митева, каза в началото Чолаков. Смея да ви нарека цвета на нацията, но без да ви противопоставям на онзи цвят на нацията, който бе обявен преди дни на Инициативния комитет, който издигна Румен Радев. Вероятно Радев е талантлив генерал, това го казват много хора, но неговата политика прилича на прочутия трактат "Изкуството на войната". Понякога имам чувството, че сме на бойно поле, на което непрекъснато се извършват битки, не желая някой непрекъснато да преследва, да изчегъртва някого, искам да се гради, да има обединение", каза в обръщението си проф. Николай Овчаров.

Проф. Анелия Личева представи кандидата за вицепрезидент подполк. Невяна Митева: "Това е жена, която е стигнала до военното звание полковник. Тя минава и през школата на професионалния спорт. Той култивира дух и воля. Най-вече учи на екипност".

Тя беше категорична, че Невяна Митева е човек на каузите. Полк. Митева е първата българска избирана в комитет на НАТО за равенство на половете: "В тези свои позиции на нея и се е налагало да защитава непопулярни каузи и да застава на страната на антипопулизма".

"Аз съм Невяна Митева. Гордея се, че съм родена, живея, създала съм семейство и отглеждам три прекрасни деца и имам силен, смел и любящ съпруг. Спортът ме научи на ред, дисциплина и себераздаване, с които постигнах резултати и рекорди, които само преди дни навършиха 33 г.

Службата за родината осмисли живота ми даде ми чувство на сигурност. Работата ми в НПО и оказването на помощ на семейства и деца е нещо, което осмисли живота ми. Взех решението да се включа в изборите, защото вярвам, че е дошло време за обединение и то зависи от всички нас, не трябва омразата да осакатява живота ни. Можем да вървим напред заедно. Благодаря на всеки един от вас, че застанахте до нас с имената и постиженията си. Благодаря на проф. Герджиков за поканата, това за мен е чест и огромна отговорност. Знам колко е ценно доверието и ще дам всичко от себе си, за да го оправдая", каза полк. Митева.

Сред гостите бяха кметът на София Йорданка Фандъкова и Богдана Карадочева. В инициативния комитет са още проф. Боян Биолчев, народната певица Валя Балканска, проф. Вили Лилков, проф. Владимир Атанасов, проф. Георги Колев - Ректор на Шуменския университет, проф. Георги Янков - ректор на НХА, кметът на Велико Търново Даниел Панов, кметът на Бургас Димитър Николов, доц. Добри Ярков - ректор на Тракийския университет и много други общественици и доказали се имена в различни сфери.