Проф. Николай Габровски търси не само подкрепа за парламентарно мнозинство, а и конституиционно такова за промени в съдебната система. Това стана ясно от срещата му с "Български възход" за  съставяне на кабинет. На разговорите присъстваха и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, както и заместник-председателят на партията Томислав Дончев. От страна на "Български възход" дойдоха председателят на ПГ Стефан Янев, Надежда Самарджиева и Георги Самандов. 

Това бе последният разговор за деня на проф. Габровски с парламентарно представените партии в опит да се намери подкрепа за съставяне на редовен кабинет с първия мандат. По-рано той разговаря с представители на "Демократична България" и БСП. 

Вижте снимки

"Това е една отворена врата за диалог. Анонсът, с който реших да приема мандата, е да се промени тонът, който наблюдаваме напоследък в българската политика", обърна се в началото на разговора към Янев проф. Габровски.

"От гледна точка на ПГ на "Български възход" правим това, което сме правили и по време на предизборната кампания - създаване на условия за диалог. Разбира се, ние си платихме нашата цена, но изборът ни е съзнателен. В интерес на възможността да се направи кабинет, ние сме готови за разговори. И ако първият мандат не е успешен, ще продължим по реда. Защото вярваме в това, че на България е необходимо правителство и ще направим всичко, което зависи от нас да има. Разбира се при ясни условия и правила", заяви лидерът на партията Стефан Янев.

Снимка: Скрийншот/БНТ

От своя страна проф. Габровски изтъкна, че страната трябва да се обедини около няколко приоритета

"Първият ми приоритет е редовно правителство. Ако има нови предсрочни избори, законодателната инициатива ще бъде блокирана и ние няма да можем да усвояваме средства от Плана за възстановяване и устойчивост. България не може да си позволи подобни финансови загуби. Вторият и третият ми приоритет са приемането ни в Шенген и присъединяването към еврозоната. Важен въпрос е нашето отделяне за Шенген. Смятам, че ние не заслужаваме това, но очевидно част от задачите, които сме имали, не сме ги изпълнили. Присъединяването към еврозоната пък е без алтернатива, защото сме част от европейското семейство и е съвсем нормално да бъдем там", добави той.

По думите на кандидата за премиер на ГЕРБ, страната има нужда от успокояване, защото хората са много тревожни от ситуацията. Проф. Николай Габровски уточни, че предвижда първоначално кабинет от предимно утвърдени експерти с добра репутация. 

Снимка: БТА

По темата за борбата с корупцията и съдебната трябва да се направят много големи усилия, защото е необходимо на конституционно мнозинство, каза още Габровски. И заяви, че ГЕРБ ще бъдат кооперативни за евентуални промени в съдебната система, включително и за по-засилен контрол върху дейността на главния прокурор.

Стефан Янев посочи, че на базата на приоритети трябва да се определят правила за създаването на коалиция - как ще функционира тя. Според него не трябва да се забравя за механизма, по който партиите, дали евентуално подкрепа за правителство, ще взаимодействат.

"Въпросите не са малко и трябва да се изчистят детайлите. Наясно съм, че ще са необходими повече срещи. Но тук може би идва въпросът дали е необходимо създаването на специална група, която да уточнява тези детайли, защото няма как да се събираме всеки ден по 2-3 часа. Трябва да помислим за състава на кабинета - чуваме различни мнения - дали ще само от експерти или политически лица, дали ще е смесено. Това трябва да бъде изкоментирано, след това да се търси съгласие от партиите, които биха подкрепили такава конструкция. Съгласен съм с тезата за конституционно мнозинство - това ще е една устойчива база за мнозинство по доста въпроси", добави лидерът на "Български възход". 

Снимка: БТА