Срещу обявения за издирване от Министерството на вътрешните работи на Русия български журналист от сайта Bellingcat Христо Грозев е образувано наказателно дело за разпространение на фалшиви новини за Въоръжените сили на Руската федерация. Това заяви пред РИА Новости източник, запознат със ситуацията, но пожелал анонимност. 

По-рано 53-годишният пловдивчанин написа в профила си в "Туитър", че причината за обявяването му за издирване от руското МВР е неизвестна. "Не знам какви са причините, затова не мога да коментирам", лаконичен бе Грозев, но допълни, че "в известен смисъл причините нямат значение, защото в Кремъл от години са показали, че се страхуват от работата ни и няма да се спрат пред нищо, за да я премахнат".

РИА Новости цитира директора на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин, който заяви, че сайтът Bellingcat е необходим за оказване на натиск върху някои държави, както и върху физически и юридически субекти. "Ние имаме информация за това който управлява този проект за уж журналистически разследвания, в който работят и бивши служители на спецслужбите", добави Наришкин. 

От своя страна Федералната служба за сигурност вече обяви, че Христо Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване. Целта й е била да бъдат отвлечени руски бойни самолети. Става въпрос за бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и свръхзвуков ракетоносач Ту-22 М3, които са били на украинско летище. Според ФСС акцията българският журналист е координирал действията на участниците в операцията.

По-късно, според РИА Новости, Христо Грозев е признал, че властите в Киев наистина са се опитали да вербуват руски пилоти да отвлекат самолети, но неговата роля е била само да документира събитията, като е снимал филм за операцията.