Посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова е извикана на разговор във Външно министрество заради обявения от Москва за издирване журналист Христо Грозев, съобщиха от ведомството.

"Във връзка с обявеното федерално издирване на българския разследващ журналист Христо Грозев от Министерството на вътрешните работи на Руската федерация, информираме, че посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова e извикана на среща в МВнР в първия работен ден след празниците", се посочва в позицията на външното ни ведомство.

На срещата ще бъде обсъдена и забраната за изучаване на български език в окупираните райони на Украйна от Руската федерация, както и свалянето на портрети на български исторически личности, посочват още от МВнР.

Вчера Христо Грозев бе обявен за федерално издирване на сайта на руското вътрешно министерство заради "нарушаване на член на Наказателния кодекс на Русия".

През юли руската разследваща служба ФСБ заяви, че той е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия. Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет. Грозев отрича да е замесен.

Основните политически сили по-рано днес поискаха официална държавна реакция по случая.