Президентът Румен Радев сравни кризата във Венецуела със събитията през последните десетилетия у нас. Той направи паралела след зададен въпрос за разминаването в позицията му за ситуацията в южноамериканската страна с тази на кабинета "Борисов 3".

"Когато говорим за Венецуела, когато правителството публично представи мотиви за тази позиция, според мен трябва да бъде по-внимателно. Това, че във Венецуела има тежка остра политическа, социално-икономическа, хуманитарна криза, криза на сигурността, която се усложнява допълнително от тежка мигрантска криза при това, че 4 милиона са напуснали страната. Защото много лесно българските граждани могат да направят аналогия с положението в България. Положението в България също, което до известна степен се дължи на действията на правителството. Да вземем само нашата мигрантска криза. Нека я сравним с Венецуела при 32 млн. население. Да сравним колко българи са напуснали страната", предложи Румен Радев.

Като основен проблем в комуникацията с управляващите по наболелия международен въпрос държавният глава посочи:

"Българското правителство няма собствена позиция, така че аз няма какво и с кого да обсъждам. Въпреки това аз изпратих моята позиция, много добре аргументирана, още предишния ден преди Съвета по сигурност. Виждате, че за пореден път правителството се крие зад колективната безотговорност на органи като Съвета по сигурност, който има правомощия във вътрешни проблеми, касаещи националната сигурност, а не в решаването на международни въпроси".

На въпрос за това как Екатерина Захариева се е обърнала към президентството за евентуално съгласуване на позициите за Венецуела, Румен Радев отвърна многозначително:

"Странно е защо МВнР ме търси за съгласуване на една преписана позиция, а не ме търси по много важни въпроси, които касаят нашите национални интереси. Договора за добросъседство с Македония например, протокола за присъединяване на Македония към НАТО, не ме потърсиха и, знаете - само седмица след мен в Москва пристигна и премиерът. Аз го разбрах от нашите руски партньори - неговата предстояща визита, пред вашите камери и камерите на световните телевизии. Нито са ме потърсили за сесията на ООН в Ню Йорк".

Румен Радев направи коментарите си, след като в качеството си на държавен глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили се запозна с анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинените на министър на отбраната през учебната 2018 г. 

На конференцията в Министерството на отбраната днес присъстваха още вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, народни представители, висшият команден състав, генерали и офицери от видовете въоръжени сили, национални представители в командните структури на НАТО, Европейския съюз и структури на силите на НАТО от Балканския регион, директори на дирекции в Щаба на отбраната и Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.

"По време на анализа благодарих на ръководството на Министерството на отбраната и на командния състав за това, че въпреки многобройните предизвикателства през годината, имаме успехи в три важни направления. Първо по отношение на хората със взетите мерки тази година за първи път от много време имаме пречупване на негативната тенденция за увеличаване на некомплекта личен състав. Това трябва да продължи като визия и политика на Министерството на отбраната, да се награди, така че да има яснота във военнослужещите относно кадровото им развитие и социални условия", обясни Румен Радев.

"Въпреки трудностите има множество проведени, и то успешно, учения. Имаме усвояване на нови видове подготовки. Отделиха се немалко средства за поддържане на техниката и въоръжението. Това е много времеемък процес, ефектът ще бъде усетен догодина най-рано, продължи държавният глава.

"На вниманието остава рискът за летателния състав. Тази година негативната тенденция за намаляване на нальота не може да бъде преодолян", обърна внимание президентът. "Очаквам новият, макар и закъснял стратегически преглед на отбраната, да даде по-голяма яснота относно процесите на планиране, нивото на амбиция и постигане на баланс между предизвикателства, задачи, ресурси и хора", посочи Румен Радев.

"Важният акцент и следващата година е воденето на съвременна бойна подготовка и останалите т.нар. малки като финансови средства, но огромни като значение проекти за модернизация, без тях не можем да осигурим мобилност, осигуреност, съвместимост и работа в единно информационно пространство на всички елементи на системата на отбраната", каза още той.

И тук напрежението по оста президент-правителство намери своето място. Повод за това стана журналистически въпрос за коментар на изказването на министър-председателя Бойко Борисов, който бе цитиран, че "специално за нуждите на ВВС са купувани само транспортни самолети и вертолети, с които генералитетът да избяга при евентуална война".

"Намирам думите на премиера за несполучлива шега. Българската войска много пъти е спасявала българската държава, докато политици неведнъж са я проваляли. И ако офицерите днес нямат самочувствието да възразят на това оскърбление, то е защото от години са поставени в унизително положение от политиците. Дори съвсем неотдавна, когато генералите стояха прави на Министерски съвет, докато седналите министри гласуваха парите им. Аз се надявам премиерът да пази приятни спомени от стотиците часове на борда на военнотранспортните хеликоптери и самолети на българските ВВС", заяви Румен Радев.