Ще има американска намеса във Венецуела - това прогнозира в предаването "Свободна зона" на телевизия "Европа" директорът на руския Институт за стратегически изследвания генерал Леонид Решетников.

Той коментира и позицията на българския президент Румен Радев, който призова България да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция за признаването на Хуан Гуаидо за легитимен президент на Венецуела. Въпреки това, на извънредно заседание на Съвета по сигурността при Министерския съвет, свикан от премиера Бойко Борисов, беше прието становище, в което се казва, че България изразява подкрепа за партньорите си в ЕС и международната общност, които признават председателя на Националната асамблея на Венецуела Гуаидо.

На въпрос на водещия Георги Коритаров за менинието на държавния глава, Решетников отговори, че Радев не е сам в цяла Европа на това мнение.

"Президентът на Чехия, който същото говори, премиерът на Унгария, който същото говори, така че мисля, че това е разумно", обоснова се той.

През 2016 година около Леонид Решетников избухна скандал у нас - твърдеше се, че той е избрал по профил новия президент на България Румен Радев и че е спуснал името му на конспиративна среща с лидера на БСП Корнелия Нинова в хотел. По-късно руският генерал-лейтенант, който е бивш резидент на КГБ у нас, призна, че е обсъждал с Нинова кандидатурата. Тогава обаче тя го обвини в лъжа и корупция.

Румен Радев реши да обяви своята позиция за Венецуела през социалните мрежи ден преди заседанието на Съвета по сигурността, коментира междувременно пред bTV външният министър Екатерина Захариев. Тя добави, че Съветът е свикан преди президентът да обяви позицията си .

"България няма геостратегически интерес във Венецуела, бяхме призовани от 5 държави да подкрепим декларацията за демократизация на страната", коментира още външният ни министър.

Тя бе категорична, че позицията е в подкрепа на венецуелския народ и призива за успокояване на напрежението.

"Ние сме търсили диалог с него, но той, чрез своите съветници на заседанието на съвета, не пожела да изслуша аргументите в подкрепа на декларацията. Ние бяхме 20-ата държава, подкрепила я, така че не сме бързали, а сме обмислили данните", добави Захариева.

Външният ни министър бе категорична, че президентските избори отпреди година във Венецуела не са демократични, че са липсвали наблюдатели. Тя изтъкна и че избирателната активност е била ниска.

Според нея е важно да се подкрепи желанието за демократизация на страната, да се допусне и хуманитарна помощ, както и провеждането на демократични избори за президент. Тя коментира, че трябва да се намали напрежението, за да не се стигне до военни действия, а това може да стане само с провеждане на избори, по думите й.

Захариева извади и стряскаща статистика на съседни на Венецуела страни, според която от 2014 г. досега има 4 милиона бежанци, някои и по политически причини.

"Никой не може да каже кой да управлява една държава, но не може и да го каже президент, който е избран нелегитимно. Венецуелският народ иска избори, там цари жестока нестабилност. Позицията на правителството ни е подкрепа към венецуелския народ", коментира външният ни министър.