Редица европейски държави признаха Хуан Гуаидо за временен президент на Венецуела, предадоха световните агенции. Сред тях са Германия, Франция, Испания, Великобритания, Австрия, Холандия.

В Германия информацията беше съобщена от говорителка на правителството в Берлин. Във Франция новината беше съобщена в "Туитър" от президента Еманюел Макрон. "Венецуелците имат правото да се изразяват свободно и демократично. Франция признава Хуан Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент, който да организира изборния процес", написа Макрон.

В Испания премиерът Педро Санчес в излъчвано по телевизията изявление призова Гуайдо да свика възможно най-скоро президентски избори във Венецуела.

Великобритания също призна днес венецуелския опозиционен лидер за временен президент на страната. "Николас Мадуро не организира президентски избори в осемдневния срок, който му дадохме. В следствие на това Великобритания и европейските и съюзници признават Хуан Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент в съответствие с венецуелската конституция, докато стане възможно организирането на легитимни избори", написа в "Туитър" британският външен министър Джереми Хънт.

Австрия също е сред страните, които признават Гуайдо. "Режимът на (действащия президент на Венецуела Николас) Мадуро досега отказваше да произведе свободни и честни президентски избори. Поради тази причина смятаме, че от този момент Хуан Гуайдо е изпълняващ длъжността президент в съответствие с конституцията на Венецуела", заяви австрийският канцлер Себастиан Курц в "Туитър".

Гуайдо беше признат също от Дания, Швеция и Латвия.