Позицията на БСП е за ненамеса във вътрешните работи на трета държава, прилагане на международното право и на върховенството на закона, поддържане на диалог между управлението и опозицията във Венецуела за намиране на мирен изход от тази ситуация. Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на въпрос за събитията във Венецуела и разминаване в позициите на българското правителство и президент.

Тя отбеляза, че Европа не е взимала единно решение по въпроса за Венецуела. ЕС не може да има единна позиция, всяка държава трябва да реши, посочи Нинова. Тя цитира и изказването на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че Организацията няма да взима страна в спора за Венецуела.

Нинова цитира еврокомисаря по външна политика Федерика Могерини, която казава, че: "ЕС няма правомощия да признава държави и държавни институции. Това е в правомощията на отделните страни от общността". Соцлидерката отбеляза още, че генералният секретар на ООН г-н Антонио Гутериш е заявил, че организацията няма да взима страна в спора за Венецуела. "Позицията на БСП за случващото се във Венецуела е за ненамеса във вътрешните работи на друга държава, прилагане на международното право и върховенството на закона. Ние сме за поддържане на диалог между управлението и опозицията във Венецуела, за намиране на мирен и спокоен изход от ситуацията, заяви Корнелия Нинова.

Президентът Румен Радев призова вчера България да се въздържи от подкрепа на предложената общоевропейска позиция за Венецуела. "Критиките ми не са подкрепа за една или друга страна в конфликта. Става дума за върховенство на международното право и за твърдото убеждение, че неговото нарушаване няма как да доведе до позитивни резултати. В политически план трябваше да научим урока, че ултиматумите винаги прекъсват каналите за комуникация и блокират възможностите за преговори. Както в много случаи с други държави през последните десетилетия, нараства рискът да бъде провокирано насилие и вътрешен конфликт, които за дълго да дестабилизират държавата и региона и да донесат страдания на народа на Венецуела", заяви в официалната си позиция президентът.

По-късно Съветът по сигурността при Министерския съвет проведе извънредно заседание във връзка със ситуацията във Венецуела. Той се председателстваше от министър-председателя Бойко Борисов, като в него участваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, представители на службите за сигурност и на президента на България Румен Радев.

Съветът излезе с позиция, че България изразява подкрепа за партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на Националната асамблея на Боливарска република Венецуела Хуан Гуаидо, като временно изпълняващ функциите на държавен глава, с оглед скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната.

Документът беше подкрепен от всички членове на Съвета с изключение на представителите на президента.