Не споделям позицията на президента Румен Радев за Венецуела, но уважавам човека и институцията, която представлява. Това заяви председателят на Атлантическия клуб у нас Соломон Паси пред Нова телевизия.

"Тук трябва да говорим малко за лявото пространство в България. То стига до правилното малко по-бавно. Така беше, когато се включихме в коалицията срещу Саддам Хюсеин. БСП първо се уплаши, после се включи.

Така бе и с пуча в Москва, по Косовската криза. Тяхната първична реакция е да подкрепят статуквото", коментира той.

Според Паси позицията на правителството е умерена и проевропейска.

Има три групи въпроси, които трябва да се изчистят, когато се дебатира ситуацията. Първо - какво е Венецуела. Това не е Гърция или Турция, за да знаеш какво е. Какъв е проблемът там - битка между свободата и суверенитета. И накрая - какво е важното за ЕС и България. Там водеща е Испания, както ние бяхме за Балканите, обясни Соломон Паси.

Там народът е беден, инфлацията е с милиарди пъти, а Мария Габриел Чавес има 4 милиарда долара, допълни той. Става въпрос за страната с най-големи залежи на петрол. Два пъти повече от Иран.

Диктаторът се сваля, когато може да бъде свален, а не когато ти се иска. Мадуро се е оградил с кубинска охрана и има 70 милиарда долара дългове към Китай. Заради това те имат икономически интерес. ЕС няма такъв, допълни Паси.

Гуидо е носителят на промяната, но и той е марксист, посочи още някогашният външен министър на България.