Започна консултативната среща при президента за двустранните отношения с Република Северна Македония и очакваната покана към нея от ЕС за започване на преговори за членство.

Всички снимки вижте тук>>

По инициатива на държавния глава Румен Радев на "Дондуков" 2 днес ще се състои срещата на тема: "Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз".

За участие в нея дойдоха министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, парламентаристи, както и съпредседателят от българска страна на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония проф. Ангел Димитров. Поканена е и председателстващата парламента Цвета Караянчева, но тя не присъства заради възстановяването си от претърпяната катастрофа на пътя между Шумен и Силистра.

След края на срещата президентът Румен Радев ще направи изявление за медиите.

"Ако Министерският съвет не отложи въпроса за членството на Македония, докато тя не изчисти историята от фалшификации, ВМРО ще напусне управлението", закани се вчера вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той ще поиска правителството да излезе с такова решение преди 17 октомври, когато предстои Европейски съвет, на който се очаква лидерите на страните от Европейския съюз да вземат решение за начало на преговори за членство на Македония и Албания в ЕС.

Решението ще се вземе само с абсолютно мнозинство. Непреодолима пречка ще бъде дори и само една държава да бъде против.

"Причината е цялата политика, която Македония води. Тя не изпълнява договора за добросъседство. Активно работих за сключването му", заяви Каракачанов и добави, че в случай че МС отхвърли подобно решение, депутатите на ВМРО ще напуснат мнозинството.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА