Състоянието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева е сравнително добро. Освен счупване в областта на раменната кост, тя има и травма в областта на гръбначния стълб. Това заяви на брифинг пред журналисти директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. 

По думите му, след катастрофата на пътя Силистра-Шумен председателят на Народното събрание е била транспортирана в МБАЛ-Шумен. Около 11 часа ортопедите от областната болница са се свързали с "Пирогов" с молба за консултация и колаборация. 

"След първоначално диагностициране не беше сигурно какво е състоянието, затова се взе решение да бъде транспортирана с правителствения хеликоптер за по-сигурно. Знаете продължителното пътуване с линейка не е подходящо, когато има увреждане в гръбначния стълб", обясни още проф. Балтов.

Директорът на "Пирогов" допълни, че е направена много добра колаборация с Университетска болница "Лозенец", където кацна правителственият хеликоптер.

"Бяха направени допълнително изследвания от скенер, ядрено магнитен резонанс, на които се видя че има травма в областта на гръбначния стълб, но тя не налага оперативна интервенция и остана единствено да се прецени кога ще се оперира счупването в областта на рамото", допълни още Асен Балтов.

Според него самата г-жа Караянчева е предпочела операцията да стане веднага по спешност.

"С доц. Кожухаров направихме екип и тя беше оперирана буквално по спешност вечерта. Извършихме оперативна интервенция, с която стабилизирахме счупването със специални винтове, за да е възможно в следващите 15 дни да започне да я раздвижва и в рамките на един месец да бъде в кондиция и да започне да прави всичко с ръката", посочи още директорът на "Пирогов".

По думите му, лекарският екип е взел решение травмата на гръбначния стълб на Караянчева да се лекува с тип корсет, който тя да го носи в рамките на три седмици в изправено положение.

"Транспортирането е от изключително важно значение да бъде направено както трябва, така че да не уредим пациента още повече, отколкото е увреден по време на травмата", посочи той.